Százmilliárdos mozgástér van a költségvetésben

bankjegyköteg  húszezres papírpénz pénz TÁRGY Budapest, 2012. február 7.
Húszezer forintos bankjegytömbök a Magyar Nemzeti Bank (MNB)
Budapest, 2012. február 7. Húszezer forintos bankjegytömbök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Logisztikai Központjában, ahol automata rendszeren átválogatják és ellenőrzik a papírpénzeket, majd a selejteket bedarálják és téglává préselik. A 3-4 hét alatt összegyűlt mintegy 4 tonna pénzbrikettet pályázat alapján rászoruló, közhasznú szervezetek számára ajánlják fel fűtési célra. A mostani szállítmányt a miskolci autista alapítvány bentlakásos intézményébe szállítják. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A Költségvetési Tanács elnöke szerint az adóoldalon 100-120 milliárd forint körüli mozgástér van a költségvetésben. Kovács Árpád szerint az idei gazdasági növekedés 2,5-3,5 százalék közötti lehet.
Vágólapra másolva!

Szerinte sokat jelentett a gazdaság fehéredése, aminek a folytatódását várják. Kovács Árpád az M1-en arról is beszélt, hogy az építőipar és az autóipar, valamint a mezőgazdaság teljesítménye is jó, ez a belső pálya várhatóan kitart az év egészében.

Az első negyedéves adatok biztató gazdasági növekedést valószínűsítenek, ami 2,5-3,5 százalék közötti is lehet, bár sokan visszaesésre számítottak az első három hónapban. Ez igen jó szám európai összehasonlításban, bár az európai konjunkturális helyzet is javul, mondta a KT elnöke.

Bíznak a fogyasztókban

A jövedelem helyett a fogyasztás adóztatását felvető kérdésre Kovács Árpád elmondta: a fogyasztás 2 százalék körüli növekedésére számít a közgazdász szakma 2015-ben és remélhetőleg 2016-ban is. Ebben szerepet játszik a KT elnöke szerint, hogy a gazdasági válság miatt sokan visszafogták a fogyasztásukat, elhalasztották a vásárlásokat, másrészről fontosak az építkezések is, amiket az uniós gazdasági programok is segítenek.