A lehetséges uniós kilépés miatt menne el az ország legnagyobb bankja

HSBC Bank
A pedestrian walks past the logo of HSBC outside a branch of the bank in Hong Kong on July 8, 2014. Global bank HSBC has downgraded its investment outlook for Hong Kong, citing fears over a pro-democracy campaign that has vowed to take over the streets of the city's business district. AFP PHOTO / Philippe Lopez
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyság legnagyobb bankja, a HSBC a székhelyének áthelyezésén gondolkozik. A költözés okai között szerepel, hogy szerintük egyre valószínűbb a szigetország kilépése az Európai Unióból.
Vágólapra másolva!

A HSBC kijelentése akár érdemben is befolyásolhatja a május 7-én tartandó választásokat. A politikusokat is meglephette a HSBC kijelentése, miszerint a bank kész megvizsgálni annak a lehetőségét, hogy londoni központját áthelyezze más országba. A legnagyobb brit székhelyű bank szerint ugyanis egyre nagyobb a kockázata, hogy az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból - számolt be a Guardian.

Nem jött jól a konzervatívaknak

A konzervatívokat érhette érzékenyen a HSBC kijelentése, hiszen ők kampányolnak leginkább a kilépés lehetőségével, amivel az egyre növekvő euroszkeptikusok táborát akarják megnyerni. A HSBC 70 ezer embert alkalmaz az országban. Ezeknek a munkahelyeknek a nagy része megszűnhet, ha a vállalat székhelye megszűnik Londonban.

1992-ben Hong-Kongból költözött Londonba a bank Forrás: AFP/Philippe Lopez

Emelkedtek a részvényárfolyamok

A bejelentés után 4 százalékkal emelkedtek a részvényárfolyamok. Ez több mint 4 milliárd fontot adott hozzá a vállalat értékéhez, amely már így is a legértékesebb bank volt az országban. A HSBC elnöke a bejelentés alatt bocsánatot kért a bank nevében az elmúlt időszak botrányai miatt. A bank svájci leányvállalatáról ugyanis kiderült, hogy alkalmazottai többször tanáccsal is segítették ügyfeleiket az adóelkerülésben.