A brókerbotrány elvinné az szja-csökkentést

Kriza Ákos; Orbán Viktor Miskolc, 2015. április 21.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Kriza Ákos polgármester a fejlesztési megállapodás aláírásán a miskolci városháza dísztermében 2015. április 21-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Miskolc, 2015. április 21. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Kriza Ákos polgármester a fejlesztési megállapodás aláírásán a miskolci városháza dísztermében 2015. április 21-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Egy százalékponttal csökken az szja jövőre, jelentette be a Varga Mihály a költségvetés részleteit ismertetve. Az adócsökkentés közel 120 milliárd forintos lyukat üthet a költségvetésben, amit - a tervek szerint - növekedésből fedezne a kormány. Ez alig több, mint a Buda-Cashnél talált hiány, ami 96 milliárd forintos lesz az MNB szerint. Ez történt a héten gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A személyijövedelem-adó 15 százalékra csökkenhet jövőre a jelenlegi 16-ról, a tőkehúsok áfája pedig 27 százalékról 5-re csökkenhet - mondta Varga Mihály kedden, amikor bemutatták a jövő évi költségvetés tervezetét.

Még nem lesz egyszámjegyű

Ahogy a 2015-ös költségvetéshez kapcsolódó adótörvényekben megígérték, a bankadó is csökkenhet jövőre, a kétgyerekesek családi adókedvezménye pedig emelkedni fog.

Távlati cél még mindig az egyszámjegyű, egykulcsos jövedelemadó, mondta Varga. Az adócsökkentések fedezeteként elsősörban a növekedést látja a minisztérium, 2,5 százalékos GDP-növekedést és 1,8-2 százalékos inflációt várnak.

A gazdagok járnak jól

Tóbiás József, az MSZP elnöke szerint az egészségügyre, az oktatásra és az önkormányzatokra kellene több pénzt költeni. Tordai Bence, a PM elnöke szerint is igazságtalan a jövő évi költségvetés, az LMP pedig úgy véli, hogy a gazdagok járnak jól vele.

Még mindig hisz az egykulcsos adóban Varga Mihály Forrás: MTI/Marjai János

Ennyi tűnt el a Buda-Cashből

A költségvetésből 120 milliárd forint hiányozhat az szja-csökkentés miatt. Ennél némileg kevesebb, mintegy 96 milliárd forint hiányzik a felszámolás alatt álló Buda-Cashből, derült ki Matolcsy György válaszából, amelyet az MSZP-s Harangozó Tamásnak adott írásban. A pontos összeget a nyilvántartások egyeztetése után lehet majd mondani.

A 96 milliárdból forintból 88 milliárd volt értékpapír és 8 milliárd pénz. Több mint 1100 különböző, többféle devizában denominált értékpapír szerepel a brókercég nyilvántartásában az MNB szerint.

Matolcsy szerint 96 milliárd forint tűnt el Forrás: MTI/Soós Lajos

Tovább drágult a benzin

A 95-ös benzin 12, a gázolaj pedig 10 forinttal drágult a héten a Molnál. Az emeléssel a 95-ös literenkénti átlagára 373-374 forintra, a dízelé pedig 375-376 forintra nőtt.

Az üzemanyagárak tavaly szeptember és idén január között 100 forinttal csökkentek, az elmúlt három hónapban viszont 50 forinttal nőttek. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került.

50 forint visszajött a 100-ból Forrás: MTI/Balázs Attila

Miskolcon ígért autópályát Orbán

Többek között autópálya-építést és strandfürdő-felújítást jelentett be Miskolcon a miniszterelnök. Az autópálya Kassával kötné össze a várost. A diósgyőri vár fejlesztésére és egy ipari terület kiépítésére is költenének.

Mindez része a Modern Városok programnak. A program célja, hogy a fejlesztési pénzek elosztásáról helyben döntsenek a vidéki települések. Orbán Viktor szerint ugyanis helytelen volt az eddigi gyakorlat, hogy Budapesten mondták meg, kinek mire van szüksége. A miniszterelnök egy megállapodást is aláírt minderről Kriza Ákos polgármesterrel. Korábban Sopronnal, Zalaegerszeggel és Egerrel is hasonló szerződést kötött a kormány.

Orbán és Kriza aláírják a megállapodást Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kartellgyanú

A Tesco, az Auchan, a Spar, a Metro és a DM, az Sca Hygiene és a Vajda-Papír ellen is eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal. A gyanú szerint a fenti cégek folyamatosan egyeztettek néhány papíráru áremeléséről.

A vártnál nagyobb bukta a Tescónál

Nem volt ilyen rossz eredménye a Tescónak az elmúlt száz évben, és a modern brit gazdaságtörténetben is ritkának számít a cég tavalyi teljesítménye - derült ki szerdán. Az egyszeri tételeket kiszűrő közvetlen, alapszintű adózás előtti eredmény tavaly 961 milliárd font volt, ám a cég jóval több mint 6 milliárd font értékleírásra kényszerült, elsősorban ingatlanportfoliójában. Nálunk és a cseheknél az átlagosnál jobban áll az üzletlánc szénája.

Csapdát állított a kormány az autósoknak

Külföldiek, vidékiek vagy ritkán autózó budapestiek is könnyen beleeshetnek abba a csapdába, amely az M1-M7-es autópálya bevezető szakaszán várja őket: itt ugyanis a kormányzati kommunikációval szemben már jóval a budapesti városhatár előtt fizetőssé válik az út, ahol még nem is autópálya – írja levelében Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere.

Szerinte az autósok joggal hihették, hogy nem kell megyematrica, ha Budapestet elhagyva az első lehetséges helyen lejönnek az M1-M7-es autópályáról. Ez azonban nem így van, és erre vonatkozóan semmilyen tábla nem figyelmezteti őket.

Felér egy csapdával Wittinghof szerint Forrás: MTI/Kovács Attila

Így akarják hazacsábítani a fiatalokat

A Nemzetgazdasági Minisztérium elindította a Gyere haza, fiatal! programot. A cél a külföldön dolgozó magyar fiatalok hazacsábítása. Ezt lakhatási és letelepedési támogatással, illetve megfelelő munkahely biztosításával akarják elérni. Elsőként a Londonban élő és dolgozó magyarokat célozták meg, és első körben a 100 millió forintos program segítségével 50 fiatal problémáját és hazatérését fogják segíteni.

Magyarországon még mindig sok a regisztrált álláskereső, miközben a hazai vállalkozások nem találnak megfelelő minőségű és számú munkaerőt - közölte az államtitkár, aki azért elismerte, hogy szinte lehetetlen itthon versenyezni a nyugati bérekkel.

A Napi Gazdaság profilt vált

A Magyar Nemzet volt főszerkesztője, Liszkay Gábor megvette a Századvég lapját. Az NG vállaltan kormánypárti lesz. Liszkay Gábor azután hagyta ott a Nemzetet, hogy a tulajdonos Simicska Lajos totális médiaháborút hirdetett a kormány ellen. A Napi Gazdaság új főszerkesztője a Magyar Nemzet volt főszerkesztőhelyettese, Csermely Péter lett. Kövér László szerint a Magyar Nemzet már ellenzéki újságnak számít.