Bezárt a szolnoki napelemgyár

Napelemtáblák a Tamási Naperőmű Kft. sellyei telepén 2015. április 20-án. A 2,5 hektáron működő, 70 négyzetméternyi napkövető napelemmel működő, 499 kilowatt teljesítményű erőmű 250 háztartás éves szükségletéhez elegendő villamos energia termelésére képes
Napelemtáblák a Tamási Naperőmű Kft. sellyei telepén 2015. április 20-án. A 2,5 hektáron működő, 70 négyzetméternyi napkövető napelemmel működő, 499 kilowatt teljesítményű erőmű 250 háztartás éves szükségletéhez elegendő villamos energia termelésére képes. Kína legutóbb egy ürben lebegő napelemes erőmű ötletével rukkolt elő. http://www.origo.hu/nagyvilag/20150401-napelemes-eromuvet-epitene-kina-az-urben.html
Vágólapra másolva!
Az A. Solar szolnoki napelemgyára február óta nem működik, a cég pedig november óta nem fizeti a számláit. 
Vágólapra másolva!

Nem üzemel az Agulhas-Solar Kft. (A. Solar) szolnoki napelemgyára. Az üzemet minden előzetes tájékoztatás nélkül állították le február végén. Az ajtókon a zárakat lecserélték, a dolgozók pedig azóta nem mutatkoztak a telephelyen.

25 millió forinttal tartoznak

A közüzemi és bérleti számlákat már november óta nem fizeti a cég. A csarnoknak helyet adó AC-DC Logisztikai Park felmondta a csarnokbérleti szerződést és felszámolási kérelmet nyújtott be április 3-án a szolnoki törvényszéknél az A. Solarral szemben. A napelemgyártó több mint 25 millió forinttal tartozik. A cég többszöri felszólítás ellenére sem költözött ki a csarnokból, emiatt nem tudják hasznosítani a helyiséget - mondta Ferencz Gábor, az AC-DC tulajdonosa .

Úgy néz ki, hogy nem készül több napelem Szolnokon Forrás: MTI/Sóki Tamás

A jövő héten tisztázzák a helyzetet

Szabóné Gulyás Márta, az A. Solar vezérigzagatója cáfolta a Ferencz szavait, és azt ígérte, hogy a jövő hét elején tisztázzák a helyzetet a nyilvánosság előtt.

Háromszor kaptak uniós támogatást

A svájci technológiát alkalmazó napelemgyár 2011 nyarán alakult, majd ősszel kezdte meg a termelést a szolnoki logisztikai parkban. A cég 2012-ben még 64 embert alkalmazott és három műszakban termelt, 2014-re az akkor már egy műszakban foglalkoztatott alkalmazottak száma majdnem a felére csökkent. A főként európai piacokra exportáló cég 2012-ben még 3 milliárd forint értékben termelt és 12 millió forint mérleg szerinti vesztesége volt, majd 2013-ban az 1 milliárd 519 millió forint nettó árbevétele mellett 452 millió forint veszteséget könyvelt el. A cég háromszor kapott európai uniós támogatást: az összeszerelő üzem létesítésére 121 millió, technológia-fejlesztésre 282 millió, illetve 154,5 millió forintot kapott.