Megszólalt a kirúgott pénzszállító

2015.04.24. 12:42

Kirúgták, mégis visszajár a JNT Kft. telephelyére Kuti Zsolt Zoltán. A pénzszállító az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezet JNT alapszervezetének ügyvivője maradt.

Bár Kuti Zsolt Zoltán pénzszállítót kirúgta a JNT Kft., mert rossz hírét keltette a Magyar Posta leányvállalatának, ő maradt az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezet JNT alapszervezetének ügyvivője. Tisztsége miatt továbbra is beengedik a Telek utcai telephelyre, ahol a JNT Security Kft. pénzszállítói sztrájkolnak.

12 év után küldték el

Kuti Zsolt az Origónak azt mondta, hogy tegnap délután felhívta őt a JNT igazgatója, és átadta neki a rendkívüli felmondását tartalmazó levelet. „Meglepődtem, amikor megkaptam a felmondásomat, 12 éve dolgozom a cégnél” - mondta a pénzszállító. A levélben arra hivatkoztak, hogy a sajtóban adott nyilatkozataival a cégnek hitelrontást okozott, és a JNT gazdasági érdekeit sértette, mondta Kuti Zsolt.

Kedd óta sztrájkolnak a JNT Kft. pénzszállítóiForrás: JNT

Perre megy

Kuti Zsolt Zoltán nem ért egyet felmondásával, és jogi útra tereli az ügyet. Ebben a Munkástanácsok Szövetsége is támogatja. A szakszervezet felszólítja a munkáltatót, hogy azonnal állítsa helyre Kuti Zsolt munkaviszonyát. A szakszervezeti tisztségviselők szólás- és véleményszabadságát a hazai és nemzetközi jogszabályok biztosítják és védelmezik.

Ha a munkáltató nem állítja helyre Kuti Zsolt munkaviszonyát, akkor hazai és nemzetközi fórumokhoz fordulnak, áll a Munkástanácsok közleményében.

A fizetésükkel elégedetlenek a pénzszállítókForrás: MTI/Faludi Imre

A kollégái továbbra is mellette állnak, és ez nagyon jólesik neki, mondta Kuti Zsolt Zoltán. A budapesti értékszállítási és biztonságtechnikai dolgozók 95 százaléka továbbra sem vette fel a munkát. A határozatlan idejű sztrájkot kedden hajnalban kezdték. ”A fiúk kitartanak, harcolnak az igazukért” - mondta Kuti Zsolt Zoltán.

Még sosem voltam munkanélküli, mindig az egyik munkahelyről mentem át a másikra. A szakmám karosszérialakatos, de ezt már csak hobbiszinten űzöm – mondta az Origónak. Elmondta, a kirúgása miatt sok barátja ismerőse kereste meg, és munkát ajánlottak neki, de most még a sztrájk viszi el minden idejét. De amint ideje engedi, mérlegelni fogja az állásajánlatokat. "A pénzszállító szakma zárt világ" – mondta Kuti Zsolt Zoltán. "Nem tudom, hogy ott el tudok-e még helyezkedni valaha."

Megszakadtak a bértárgyalások

Az ügyvivő azt mondta, a fizetésükkel elégedetlenek. Az utóbbi 4 évben egyszer emelték a pénzszállítók bérét. Most 5 százalékos, sávos béremeléssel lennének elégedettek. A munkát azért szüntették be, mert megszakadtak a bértárgyalások. Kuti Zsolt Zoltán hozzátette, a munkáltató részéről az utóbbi 4 napban nem kereste meg őket senki.

A BKK jegyautomatáit is a JNT Security Kft. tölti fel készpénzzelForrás: MTI/Máthé Zoltán

A Posta szerint a JNT Kft.-nél dolgozó értékszállítók bruttó jövedelme pótlékokkal és juttatásokkal együtt 269 ezer forint havonta. A JNT-nél dolgozó pénz- és értékszállítók 13. havi fizetést is kapnak – közölte a Magyar Posta. A Posta és a BKK szerint a sztrájk miatt nincs fennakadás sem az utalványok kifizetésében, sem a posták készpénzellátásában. A BKK jegy- és bérletautomatáiban is van elég váltópénz.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK