Jövő héttől bezár a Belváros is vasárnap

boltzár, vasárnapi nyitvatartás, zárva, bevásárlóközpont, Auchan, szupermarket
Eddig 20 ezer kiskereskedelmi és idegenforgalmi partnert vontak be.
Vágólapra másolva!
Ma fogadja el a vasárnapi zárva tartásról szóló, tavaly decemberben elfogadott törvény második módosítását az Országgyűlés. A változtatás alapvető célja, hogy a belvárosi üzletekre – egészen pontosan a világörökségi területekre – is kiterjesszék a jogszabály hatályát, ám néhány könnyítés is életbe lép.
Vágólapra másolva!

A módosítás a kihirdetését követő napon lép hatályba. Így már szinte biztos, hogy a budapesti belvárosban sem lehet majd nyitva tartani éjszakánként és vasárnaponként sem – írja a Világgazdaság.

Hajnali nyitás

Az automaták üzemelhetnek majd vasárnap és éjjel is, a boltok viszont már reggel 4.30-tól is nyitva lehetnek. Vasárnap csak azok a pékségek lehetnek nyitva, amelyek kizárólag tejet és pékárut árulnak.

Leállnak a boltok vasárnap a belvárosban is Forrás: MTI/Kollányi Péter

Mi minősül fesztiválnak?

Kérdés, hogy a jegyzők minősíthetnek-e bármit fesztiválnak, hiszen a Sziget vagy a Balaton Sound kulturális rendezvényként nem tartozik a törvény hatálya alá, vagyis a területükön vasárnap és éjjel is lehet árulni. A rendelkezés azért érdekes lehet, mert megkerülhetővé teszi a törvényt – és elképzelhető, hogy a kiskapukra a településeknek szükségük is lesz.