A quaestorosok mentése szárnyát szegheti a növekedésnek

Quaestor
Quaestor
Vágólapra másolva!
A magyar részvények és a tőzsde év eleji száguldása valószínűleg lassulni fog, de van még tér további növekedésre. A befektetők kezdik felfedezni az unió átlagához képest jól teljesítő régiót, Magyarországon jelentős belső kockázatok nincsenek, a jövőt inkább a globális tényezők, például a görögök sorsa fogják meghatározni. A Quaestor-károsultak megmentése komoly teher lehet a pénzügyi szektornak, minden attól függ, mennyit és mikor kell fizetni.
Vágólapra másolva!

Többek közt a bankadó tervezett csökkentésének köszönheti például az OTP (és az egész magyar tőzsde), hogy a részvényei szárnyaltak 2015 elején, véli Pálinkás Ervin, a Pioneer Alapkezelő részvényigazgatója. A tervezett csökkentést viszont elviheti a Quaestor-károsultak mentése, hiszen abban a Befektető-védelmi Alapnak (Beva), és azon keresztül szinte a teljes pénzügyi szektornak részt kell vennie.

Mikor kell fizetni?

Minden attól függ, végül mennyi pénzzel kell a Bevának beszállni a quaestorosok megmentésébe, és azt hogyan, mennyi idő alatt szedi be a tagjaitól, mondta el az Origo kérdésére Pálinkás Ervin. Ha az fog történni, hogy a Beva hitelt vesz fel, és ezért kicsivel megemeli a tagdíját, azt a pénzpiac szereplői ki fogják tudni gazdálkodni, nem lesz rájuk hatással. A Pioneer igazgatója ezt tartja a legvalószínűbb forgatókönyvnek.

Viszont ha a tagdíj nagyságrendekkel emelkedik, esetleg a Beva egy lépésben akarja behajtani a tagjain a quaestorosok megmentésének költségét, az már megviselné a pénzügyi szektort.

Vonzza a régió a befektetőket

Az, hogy a magyar tőzsde szárnyalt az első negyedévben sok tényezőnek köszönhető, véli az igazgató. Ezek közül több az egész régióra, nem csak Magyarországra igaz:

  • Javultak a makrogazdasági mutatók, elsősorban a GDP-növekedés.
  • Alacsony a költségvetési hiány, nem túl magas, és csökken az államadósság.
  • Drasztikusan csökkentek az energiaárak.
  • A stabilitási kockázatok, például a devizahitelek csökkenése.
  • Az európai növekedés a régiót is húzza.

Mindezeknek a tényezőknek köszönhetően a befektetők kezdik felfedezni a Közép-európai piacot. A budapesti tőzsdén a forgalom is emelkedett, ebből az látszik, hogy nem csak a hazai, hanem a külföldi befektetők is aktívabbak.

A Molnak bejött a költségcsökkentés

Ami az egyedi cégeket és részvényeiket illeti, az év eleji szárnyalás okai közül fontos megemlíteni a bankadó tervezett csökkentését. A Molnak jót tett a költségcsökkentési program sikere és a horvát zaj enyhülése, valamint az alacsony olajár, véli a Pioneer igazgatója. A Richter sokat nyert az orosz-ukrán konfliktus enyhülésével. A Magyar Telekom várhatóan visszaszerzi osztalékfizetési képességét, ezt a befektetők is értékelték.

A quaestorosok megmentése fájhat a pénzügyi szektornak Forrás: MTI/Kovács Tamás

Vannak kockázatok

Mivel a régió tőzsdeindexei a válság óta alulteljesítenek, Pálinkás Ervin szerint van még tér a további emelkedésre. Viszont az év első négy hónapjának meredek emelkedése valószínűleg nem fog megismétlődni. Ami Magyarországot illeti, ha semmi váratlan nem történik, akkor a jövőt a globális kockázati tényezők alakulása fogja meghatározni. Ezek például:

  • Az orosz-ukrán konfliktus fellángolása.
  • Egy esetleges görög államcsőd.
  • A Közel-keleti helyzet.

Európa meglepetést okozhat

Az összes európai gazdaság meglepetést okozhat idén, legalábbis a tendenciák erre mutatnak a Pioneer részvényigazgatója szerint. Az alacsony olajár miatt alacsony az infláció, ez viszont a fogyasztás, a beruházások és az export növekedéséhez vezethet. A válság után egész Európában kezd helyrebillenni a bankrendszer, lazulnak a hitelkondíciók, könnyebb hitelhez jutni. Azt még nem látni, Brüsszel gazdaságélénkítő lépései mennyire lesznek hatásosak, de hozzájárulhatnak a növekedés beindulásához.