Vágólapra másolva!
Jelentős méretcsökkentést tervez Magyarországon a Raiffeisen. A bank a magyarországi fiókjai számát 112-ről 67-re csökkenti.
Vágólapra másolva!

Heinz Wiedner vezérigazgató azt közölte, a magyarországi fiókhálózatot a jelenlegi 112-ről 67-re csökkentik. A bank költségeit 20 százalékkal visszavágják, ennek harmadát a munkaerő-költségek csökkentése, kétharmadát az anyagi költségek csökkentése adná - írja a Portfolio.hu.

A pénzintézet vezetője hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Raiffeisen Bank elkötelezett Magyarország irányába.

A nem teljesítő hitelek arányát a következő két évben egy számjegyűre csökkentenék, a tőkemegfelelési mutató 20 százalék környékén alakulhat, jövőre lehetnek nyereségesek.

2016-ig 15 százalékos leépítés lesz

A prémium és a privátbanki üzletágra koncentrálnak majd, itt 15-20 százalékkal nőhet a dolgozók száma. A vezérigazgató hozzátette, 20 százalékos vagyis évi 10 milliárd forint fölötti költségcsökkentést terveznek. A dolgozók létszáma 2016 végéig 15 százalékkal csökkenhet, a leépítések nagy része idén várható. A fiókok számának csökkentése után az alkalmazotti létszám mintegy 2200 főre esik vissza a tavaly év végi 2530-ról.

Raiffeisen Bank fiókjainak száma 112-ről 67-re csökken Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A magyar Raiffeisen 2014-ben az előző évi 31,2 milliárdos mínusz után 114,7 milliárd forintos adózott veszteséget ért el, főleg a forintosításon buktak nagyot. A devizahiteles elszámolás miatt 251 millió eurós céltartalékot (kb. 80 milliárd forint) képzett a bank tavaly.

A nettó veszteségük 114,7 milliárd forint volt, a működési bevételek 14 százalékkal csökkentek, ezen belül a nettó kamatbevételek 18 százalékkal zsugorodtak. A nem teljesítő hitelek aránya az egy évvel korábbi 29 százalékról 27 százalékra csökkent.

Februárban már optimalizálásról beszéltek

Az osztrák Raiffeisen bankcsoport februárban közölte, hogy eladja lengyelországi és szlovéniai leánybankjait és a Zuno direktbankot, az ázsiai és az amerikai piacról pedig visszavonul. Az akkori szűkszavú sajtóközlemény szerint Magyarországon a bank optimalizálja a tevékenységét.