Budapest hidat, Mészáros Lőrinc tízmilliárdos megbízást kap

Mészáros Lőrinc avatás Foglalkozás Közéleti személyiség foglalkozása KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ polgármester politikus SZEMÉLY traktor ÜNNEP Alcsútdoboz, 2014. november 18.
Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölg
Alcsútdoboz, 2014. november 18. Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Bővül a Déli vasúti összekötő híd, és épül az M0-s északi része, Mészáros Lőrinc cége pedig közbeszerzést nyert. Jövőre már a GDP egy százaléka mehet közmunkára, csökkent a munkanélküliség, nőtt a foglalkoztatás. Japánt és Görögországot leminősítették. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Új híd épül Budapesten: Lágymányoson, a közúti átkelő melletti két vasúti híd mellé húznak föl egy harmadikat. A teherszállítást, a városon belüli tömegközlekedést és a felújítást is segítheti a harmadik vágány. A MÁV nyílt közbeszerzési tendert írt ki, a tervek előre becsült költsége nettó 3 millió euró.

Út a város körül

Budapesttől északra pedig az M0-s bővül. A szakasz tervezésére kiírt nyílt közbeszerzést egy három cégből álló konzorcium nyerte: az Unitef ’83 Műszaki Tervező és Fejlesztő Zrt., az Uvaterv Út-, Vasúttervező Zrt. és a Főmterv Mérnöki Tervező Zrt. Az eredetileg becsült ár 1 milliárd 340 millió forint volt, a nyertes ajánlatban viszont 1 milliárd 322,5 millió forint szerepelt.

Út a határhoz

Az M4-es autópálya Berettyóújfalu és az országhatár közti szakaszának terveit viszont felülvizsgáltatja a kormány. A felülvizsgálat szűk 300 millió forintba kerül. Ez a szakasz nem kapcsolódik a nemrég leállított részekhez.

Út a gáthoz

Mészáros Lőrinc cége, a Mészáros és Mészáros Kft. és a Békés Drén Kft. alkotta konzorcium gátat erősíthet. Az egyszereplős közbeszerzésen nettó 9,9 milliárd forintot nyertek.

Mészáros Lőrinc cége tízmilliárdos közbeszerzést nyert Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Út a kommunikációhoz

Ha már a közbeszerzéseknél tartunk: megjelent a Nemzeti Kommunikációs Hivatal 25 milliárd forintos keretösszegű közbeszerzési tendere, amelynek keretében nyolc feladatra keresnek ügynökségeket. Kutatási feladatokra, stratégiai tervezésre és tanácsadásra, grafikai tervezésre, integrált reklámügynökségi, PR-, online kommunikációs és közösségi médiaszolgáltatásokra, valamint gyártásra és médiatervezésre, illetve -vásárlásra lehet pályázni.

Út a teljes foglalkoztatáshoz

Nem csak kommunikációra, hídra, útra és gátra is lesz pénz. Jövőre az ideinél többet, várhatóan a GDP egy százalékát fordítják majd közfoglalkoztatásra, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Czibere Károly.

Jól fest a statisztika

Munka tehát lesz, sőt van is, egyre jobban festenek a munkanélküliségi és a foglalkoztatási adatok. Az idei első negyedévben 348 ezer volt a munkanélküliek száma, 17 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, míg a munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal 7,8 százalékra csökkent a KSH adatai szerint. A foglalkoztatottak száma 79 ezerrel, 4,117 millióra nőtt.

Több a közmunkás, kevesebb a munkanélküli Forrás: MTI/Balázs Attila

Annak a statisztikának hiszek...

A kormány szerint csökkent a szegénység: ezt a következtetést vonta le a Tárki elemzéséből az M1 adásában a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, Czibere Károly.

Ezzel szemben Tóth István György, a Tárki Társadalmi Riport 2014 kötetének szerkesztője a Magyarul Balóval című műsorban azt mondta, inkább leszakadóban van Magyarország a visegrádi négyek között, mint felzárkózóban.

Még hogy nincs ingyen ebéd

A nyári szünetben is kötelezően ingyenessé tenné 2016-tól a kormány a rászoruló gyermekek számára biztosított étkeztetést. Azért, hogy a mostani, a települési önkormányzatokat pályázati úton támogató rendszert fel lehessen számolni, és a nyári, egyszeri meleg ebédet jövőre minden kedvezményezettnek biztosítani tudják, 1-2 milliárd forinttal meg is emelhetik a jelenleg 3 milliárdos étkeztetési keretet.

Több GDP-t vár a kormány

A kormány 3,1 százalékra emelte az idei gazdasági növekedési prognózisát az eddigi 2,5 százalékról, közölte Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna csütörtök délutáni műsorában.

Tiszta taxit vár a kormány

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a megfizethető, biztonságos, tiszta és pontos taxihoz minden utasnak joga van. Az NGM közlése szerint adóhivatali vizsgálatot indítottak az Uber taxicég ellen.

Sokkal tartoznak

Közzétette honlapján a NAV azoknak a cégeknek és magánszemélyeknek a listáját, akik a legtöbb adóval tartoznak. A listára azok kerültek fel, akik 10 millió forintnál nagyobb hátralékot halmoztak fel, összesen 127-en vannak.

Látványosan javult

A NAV elnöke az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapításai nyomán meghozta a szükséges intézkedéseket, és erről az előírt határidőig tájékoztatta az ÁSZ elnökét, közölte honlapján a NAV. Az adóhatóság szerint a behajtás hatékonysága látványosan javult: 2010 elejétől a NAV munkatársai 26,8 százalékkal, 110 milliárd forinttal csökkentették a működő vállalkozások hátralékállományát.

Vida Ildikó meghozta a szükséges lépéseket Forrás: MTI/-

Látványosan torzul

Módosulhat a reklámadóról szóló törvény, miután az Európai Bizottság közzétette határozatát, amely szerint fennáll a veszélye, hogy torzul a piaci verseny.

Látványosan perel

A Magyar Nemzeti Bank 16 pénzintézettel szemben indít pereket, a forintalapú és ténylegesen devizában törlesztett hitel-, kölcsön- és lízingszerződéseikkel kapcsolatos, tisztességtelennek minősített egyoldalú kamat-, díj- vagy költségemelések miatt.

Látványosan leépít

Jelentős méretcsökkentést tervez Magyarországon a Raiffeisen. A bank a magyarországi fiókjai számát 112-ről 67-re csökkenti. A bank költségeit 20 százalékkal visszavágják, ennek harmadát a munkaerőköltségek csökkentése, kétharmadát az anyagi költségek csökkentése adná.

Kétharmad híján

Elfogadta a parlament kedden az állami földvagyon kezeléséről szóló törvénymódosítást, amelyhez két héttel ezelőtt a kormánypártoknak nem sikerült biztosítaniuk a szükséges kétharmados többséget, így a képviselők most egy átdolgozott (minősített többséget igénylő rendelkezéseket már nem tartalmazó) előterjesztést szavaztak meg. Az indítványt az ellenzék és a szakmai szervezetek főként azért bírálták, mert védett természeti területeket is a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet hatáskörébe utal.

Vasárnap zárva

A vasárnapi zárva tartásról szóló, tavaly decemberi törvény második módosítását is megszavazta az országgyűlés. A változtatás alapvető célja, hogy a világörökségi területekre, vagyis többek közt a Budapest belvárosában található boltokra is kiterjesszék a jogszabály hatályát.

A belvárosi boltok sem nyithatnak ki vasárnap Forrás: Thinkstock

Vasárnap nyitva

Nőtt a kis üzletek forgalma vasárnaponként, a nyitva tartást szabályozó törvény hatálya alá nem tartozó vállalkozók nyereségük erősödéséről számoltak be az elmúlt időszakban, mondta a Baranya Megyei Kereskedők Egyesületének elnöke, Pichler József. A pékségek esetében a tapasztalatok szerint munkahelyteremtő hatása van a rendelkezésnek. A pékségek ugyanis vasárnap délig alkalmazottal is működhetnek.

Vasárnapi felmentés

A Balaton-parti települések mellett Velence önkormányzata is felmentést kér a vasárnapi boltzár alól. A település két hivatalos levélben is megkereste a kabinetet, emellett informálisan is megpróbálta elérni, hogy kormányrendelettel engedélyezzék Velencén a vasárnapi nyitva tartást, engedményt azonban nem kapott az önkormányzat.

Japánt leminősítették

Leminősítette Japán államadós-osztályzatát április 27-én, hétfőn a Fitch Ratings, elsősorban arra hivatkozva, hogy a japán kormány nem tett elég kiigazító lépést, hogy pótolja azokat a kieső forrásokat, amelyek a fogyasztási adó tervezett emelésének elmaradásából adódnak az idei pénzügyi év költségvetésében.

Görögországot is

Görögországot pedig a Moody's minősítette le, a bóvlinál is bóvlibb kategóriába. A cég indoklása szerint erősen bizonytalan, hogy a görög kormány időben megállapodásra jut-e a hivatalos hitelezőivel még a soron következő törlesztési részletek esedékessé válása előtt.

A hitelminősítő már a görög csődöt várja Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Telefonon kért pénzt?

Berlin megerősítette, hogy Alekszisz Ciprasz kormányfő felhívta telefonon Angela Merkel német kancellárt. A görög kormányfő nem csak Angela Merkellel, de Jeroen Dijsselbloemmal is beszélt. A Bild német lap szerint Ciprasz arról próbálta meggyőzni Merkelt és Dijsselbloemöt, hogy még ezen a héten szervezzenek csúcstalálkozót, ahol a Görögországnak nyújtandó újabb mentőcsomagról tárgyalnának.

Nyakukon a csőd

A görög kormány ráadásul teljesen átalakítja azt a tárgyalódelegációt, ami az eurócsoporttal egyezkedik a következő mentőcsomagról. Névleg Jannisz Varufakisz pénzügyminiszter marad a delegáció vezetője, a gyakorlatban Alekszisz Ciprasz miniszterelnökhöz közel álló politikusok veszik át az irányítást. A görögöknek május 12-ig meg kellene egyezniük a hitelezőikkel, hogy elkerüljék az államcsődöt.