Megvan, hogy került Fót pénze a Hungáriához

Megismételt időközi polgármester- és önkormányzati választás Fóton Bartos Sándor (Fidesz) választás 2014 helyhatósági választás polgármester-választás Fót választási plakát poszter kampány Bartos Sándor (Fidesz) választás 2014 helyhatĂłsági választá
Riport a megismételt időközi polgármester- és önkormányzati választásról Fóton, a szavazás előtti héten, 2014. február 26-án.
Vágólapra másolva!
Fót egymilliárd forintot vesztett a Hungária Értékpapír Zrt. miatt. Egy bizottság próbálta kideríteni, hogyan kerülhetett a város pénze a ceglédi embereket is megkopasztó pároshoz, Pista bához és Jolikához. A fóti közgyűlés csak állampapírok vásárlását engedélyezte, de a pénzt mégis vállalati kötvényekbe fektették. Az Origónak korábban nyilatkozó polgármester szerint ez jogszerűtlen volt. A jelentésből viszont az derül ki, hogy a város vezetése olyan szerződést kötött, amelyben bármilyen értékpapír megvásárlására felhatalmazta a brókercéget.
Vágólapra másolva!

A kifizetetlen 6,7 milliárd forintnyi Hungária-kötvényből közel 4,5 milliárd önkormányzatoknál vagy állami cégeknél lehetett. Fót egymilliárddal, Alsónémedi másik egymilliárddal, míg Százhalombatta közel kétmilliárddal ragadt bent, de itt veszett el a Földművelődésügyi Minisztérium 410 milliója is.

Nem tudni, mire költötte a Hungária a befolyt pénzt Fotó: Bielik István - Origo

Még mindig nem tudni, hogy mire ment el ez a pénz. Az Origo információ szerint Kecskés Lászlóné és Seres István, vagyis Jolika és Pista bá már közel egy évtizede szedi be a ceglédi és környékbeli emberek megtakarítását. Beszámolók szerint több milliárd forintot vehettek át – akár több ezer embertől – egy Biztonság-Trade nevű cégen keresztül.

A páros vezette Hungária-csoport viszont csak 2013-ban kezdte meg a kötvények kibocsátását. Ezekre nem kellett az MNB engedélyét kérniük, mert csak zártkörűen forgalmazták a papírokat. Ennek ellenére rengeteg befektetőhöz eljutottak a kötvények, a Hungária Értékpapír Zrt. ügyfeleitől kezdve az önkormányzatokig. Elképzelhető, hogy ez a pénz arra kellett, hogy a ceglédi piramisjátékot finanszírozzák. Erről biztos információnk még nem lehet, hiszen a felszámolás is csak nemrég kezdődött meg.

Állampapírt kellett volna venni

Fót elvesztett 1 milliárd forintot. Annak ellenére, hogy az önkormányzat költségvetésében szereplő határozat szerint a város megtakarításait csakis állampapírba lehetett volna fektetni, egy vizsgálóbizottság megállapításai szerint a város akkori és jelenlegi vezetése végül mégsem ilyen szerződést kötött a Hungária Értékpapír Zrt.-vel.

Az önkormányzat képviselő-testülete által elfogadott 2013-as költségvetésben leszögezik, hogy csakis állampapírba lehet fektetni a város pénzét Forrás: Origo

Megérkezik a Hungária Fótra

Az ügyet vizsgáló bizottság jelentéséből az derül ki, hogy még a Hungária-csoport kötvénykibocsátásai előtt találkoztak városi vezetők a brókercég képviselőivel. A bizottság meghallgatta Földi Pált is, aki személyesen ismerte Seres Istvánt közös vadászszenvedélyük révén. 2012 végén kezdett el levelezni Fót akkori polgármestere, Cselőtei Erzsébet és a cég képviselője, Mihálka Ádám. Decemberben a város pénzügyi osztályvezetője ajánlatot is kapott, amelyben a bizottság megállapítása szerint kifejezetten portfóliókezelésről van szó.

Tehát ez alapján a Hungária nemcsak állampapírokat, de akár céges kötvényeket is vásárolhatott volna az önkormányzat pénzéből.

Átment a szerződés a vezetésen

Végül ez a szerződés került a városi pénzügyi és fejlesztési bizottság elé is. A fóti brókerbotrányt kivizsgáló bizottság részjelentése szerint még jogászokat is felkértek, hogy megvizsgálják a szerződést. 2013. június 11-én viszont a város akkori alpolgármestere, Pozderka Gábor aláírta az "Egyedi portfóliókezelési szerződés HBE Viva Bond Start portfólió" nevű szerződést, és még aznap elutalt a Hungáriának 500 millió forintot.

Utaltak még 500 milliót

A Fidesz helyi vitái miatt Fóton 2014-ben a városvezetés szinte teljesen megváltozott. Az új polgármester Bartos Sándor lett, aki újabb 500 milliót utalt a Hungáriához. A vizsgálóbizottság jelentése szerint a vezetés eddig semmilyen jelentést nem kért a Hungáriától arról, hogy milyen papírokat vásároltak a városnak. A megérkező negyedéves portfóliókimutatás alapján viszont úgy döntenek, jó ötlet a város további szabad pénzeszközeit is a brókercéghez utalni.

Az új polgármester is elutal 500 milliót Forrás: Origo

A jelentés szerint ekkor már határozatlan idejű a szerződés a Hungáriával, és nincs benne olyan megkötés, hogy csak állampapírokat vásárolhatnának a pénzből. A Hungária felfüggesztése után be is bizonyosodott, hogy a város pénze nem állampapírban volt, és szinte biztosan odaveszett a botrányban. A polgármester a helyi tévében is beszélt erről.

Bartos szerint jogilag rendben volt a szerződés

Elértük Bartos Sándort, szerinte a jelentés készítői nem jogi szakemberek, ezért nem tudják megvizsgálni megfelelően a Hungáriával kötött szerződést. Úgy véli, minden rendben volt a megállapodással, és megfelelt az önkormányzat elvárásainak, amikor ő aláírta.