Magyarország támogatja a szerb EU-csatlakozást

Vágólapra másolva!
A Magyarországon raboskodó szerb állampolgárok ügye, a kétoldalú kapcsolatok erősítése és Szerbia EU-csatlakozása volt a fő témája a magyar és szerb igazságügyi miniszterek tárgyalásainak.
Vágólapra másolva!

Az adat- és kisebbségvédelem, valamint a Magyarországon elítélt szerb állampolgárok kiadatásának kérdése is szerepelt Trócsányi László igazságügyi miniszter és szerb kollégája, Nikola Selakovic belgrádi tárgyalásainak témái között.

"Szomszédos országként, illetve a Vajdaságban élő mintegy 230-250 ezer fős magyar közösség miatt Szerbia stabilitása és sikeres EU-integrációja alapvető érdeke Magyarországnak" – mondta Trócsányi László a tárgyalás után. A magyar igazságügyi miniszter viharosnak nevezte a Szerbia és Magyarország közti kétoldalú kapcsolatokat, és azt mondta, hogy szükség van egymásra és a rendszeres kommunikációra, tapasztalatcserére.

Magyarország támogatni fogja Szerbiát a kétoldalú igazságügyi együttműködés illetve Belgrád EU-s csatlakozásának ügyében. Havonta lesznek szakértői egyeztetések, a magyar igazságügyi minisztérium pedig kétszer négy hónapra fogad majd szerb szakértőket – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Történelmi megbékélés

A kisebbségi kérdésen belül kiemelt szerepet kapnak majd a Szerbiában lévő nemzeti tanácsok, illetve a magyar kisebbség szerepvállalása a szerb igazságszolgáltatásban, vagy a közélet más területein.

Az együttműködés Magyarország és Szerbia között egyre több területen ölt stratégiai partneri jelleget, egyre gyakoribbak a két ország vezetői közötti magas szintű találkozók.

A történelmi megbékélés jegyében, 2013. június 21-én a szerb nemzetgyűlés a vajdasági magyar polgári lakosság ellen 1944-1945-ben elkövetett cselekményeket elítélő nyilatkozatot fogadott el. A szerb kormány 2014. október 30-án rendelkezett a Csúrog, Zsablya és Mozsor magyar lakosságát kollektív bűnösséggel sújtó 1945-ös határozatok hatályon kívül helyezéséről. Ezzel a két ország, hosszú idő után elindult a történelmi megbékélés útján, ami után nem maradt nyitott kérdése Magyarország és Szerbia között, mondta Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete.

A Vajdaságban 251.135 magyar él, 39 ezerrel kevesebb, mint 2002-ben. A természetes fogyás és az elvándorlás az asszimilációnál nagyobb mértékben járul hozzá a közösség lélekszámának csökkenéséhez.