Még 15 éve lehet Szlovákiának

Szlovákia
TO GO WITH AFP STORY BY TATIANA BEDNARIKOVA A banner of the "Aliancia za Rodinu" (Alliance For Family) calls for the participation at a referendum to maintain a ban on same-sex marriage in Bratislava on February 3, 2015. Slovakia will hold a referendum on February 7, 2015 on whether to maintain a ban on same-sex marriage in the largely Roman Catholic EU member, a move championed by both conservative circles and surprisingly, the leftist government. AFP PHOTO / VLADIMIR SIMICEK
Vágólapra másolva!
15 éven belül csődbe mehet Szlovákia, ha elmaradnak a reformok, vagy nem emelik az adókat, állítja a szlovákiai költségvetési tanács.
Vágólapra másolva!

A tanács szerint a demográfiai előrejelzések olyan rosszak, hogy a jelenlegi szabályozás mellett hamarosan az egekbe nő az államadósság –írja az Új Szó.

A demográfia előrejelzések aggasztóak

A közpénzek tavalyi kezelése nem a fenntarthatóság irányába mutat, állítja elemzésében a Költségvetési Tanács. Hosszú évek óta először romlott a tartós fenntarthatósági mutató, amely a 2013-as 1,9 százalékról tavaly 2,4 százalékra nőtt.

A reformokat sürgetik a szakemberek Forrás: AFP/Vladimir Simicek

„A demográfiai előrejelzések olyan rosszak, hogy ha nem változtatnak a mai szabályozáson, akkor a közpénzeket nem menti meg a gazdaság kedvező fejlődése sem" – állítja Horváth Mihály, a tanács tagja.

Vagy módosítjuk a kiadási oldalt, vagyis reformokat léptetünk életbe, vagy emelni kell az adókat, de idővel komoly problémát jelent majd az államadósság kezelése. Horváth Mihály szerint, ha nem változtatnak, már 2030-ra elérheti az adósság a GDP 100 százalékát.