Ez még nem a vasárnapi boltzár miatt van

kiskereskedelem
A kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumenindexe
Vágólapra másolva!
2015 márciusában a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 6,5, naptárhatástól megtisztítva 5,1%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ez az érték viszont már lassulást jelez a korábbi hónapok növekedéséhez képest. A következő időszakban pedig már a vasárnapi zárva tartás is ráteheti a bélyegét az adatokra.
Vágólapra másolva!

Egyre többet költünk a boltokban. A növekedés közel egy éve folyamatos, üteme viszont márciusban már lassuló volt. A jelenlegi adatotokra nem valószínű, hogy hatása volt a vasárnapi boltzárnak, hiszen március közepétől van érvényben az új szabályozás, ami után még a húsvét miatt egyszer ki is nyitottak boltok. Később viszont valószínűleg ez is érezhető lesz majd a számokban.

A kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumenindexe Forrás: KSH

Ezt ellensúlyozhatja esetleg a banki elszámoltatás, ami után a devizahitelesek többet költhetnek. A törlesztőrészletek előreláthatólag májusban csökkennek majd a legtöbb ügyfél esetében.

Többet tankolunk

Az élelmiszer kiskereskedelemben 3,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,0, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,5%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.