Kevesebb bankot akar a kormány

Balog Ádám, adóügyi helyettes államtitkár, NGM
Vágólapra másolva!
Tartja magát ígéretéhez a kormány, és az év elején kötött megállapodás szerint csökkenteni fogja a bankadót, mert szükségük van egy jól jövedelmező bankszektorra. 
Vágólapra másolva!

Magyarországnak olyan hatékony, átlátható és körültekintően működő bankrendszerre van szüksége, amely hitelezésével támogatja a növekedést, tőkehelyzete stabil, és jövedelmezősége hosszú távon biztosított – kezdte a Portfolio.hu hitelezési konferenciáján tartott előadását Orbán Gábor adó- és pénzügyekért felelős államtitkár.

700 milliárdért vásárolta meg a tisztességét a bankrendszer

Az Európai Bíróságnak is köszönhető Orbán Gábor szerint, hogy a kormány a devizaadósok pártjára tudott állni, és véghezvihette az elszámoltatást.

A bankok vesztesége 600-700 milliárd, de az adósok 1000 milliárd forintot kaphatnak vissza.

A forintosítás pedig szerinte véglegesen stabilitást visz az adósok életébe, a bankok tisztessége pedig helyreállhat – mondta előadásán.

Az államtitkár szerint a magyar bankrendszer túlzottan elaprózódott. Szükség van hatékonyságnövelő átalakításokra és a bankrendszer hazaivá tételére. Ugyanakkor nem gondolja, hogy bármely banknak tartósan állami kézben kellene maradni. Az elmúlt évben az MKB és a Budapest Bank lett állami, de az Erstében is részesedést szerez idén az állam.

Továbbra is tartja magát a kormány az EBRD- (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank-) megállapodáshoz, és annak megfelelően kívánja majd csökkenteni a bankadót. Erről jövő héten nyújthatnak be törvényjavaslatot.

A problémák 70 százalékát már megoldották

Balog Ádám, a nemzeti bank alelnöke szerint a problémák nagy részét már megoldotta a jegybank. Megmaradt még gondként a bankok mérlegében lévő, nem teljesítő hitelek magas aránya, az egyensúlyi szint alatt lévő vállalati hitelezés és az alacsony bankrendszeri jövedelmezőség.

Balog Ádám, a jegybank alelnöke Fotó: Hirling Bálint – Origo

Balog Ádám szerint az elmúlt évekbeli, a vállalati hitelezésben látható pozitív változás az MNB növekedési hitelprogramjának köszönhető. Szerinte a bankok energiájának nagy részét lefoglalja a problémák kezelése, de a következő időszakban a gazdasági környezet indokolni fogja a verseny megindulását és a vállalati hitelezés felfutását.

A bankok nem szeretnék kifizetni a brókerbotrányok milliárdjait

A brókerbotrány áldozatainak kártalanítását nem a bankszektornak kellene kifizetnie.

Ezzel értett egyet az előadásokat követő panelbeszélgetés minden résztvevője. Heinz Wiedner, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója azt sem érti, hogyan tűnhetett el észrevétlenül több százmilliárd forint. Szerinte sokan a magas hozamokért kockáztatták a pénzüket, számukra jó lecke lenne, ha nem mentenék meg őket mások pénzéből.