Megduplázódott a betörések száma Budapesten

betörés, lopás, illusztráció
Vágólapra másolva!
A II. kerületben van a legtöbb betörés, a legbiztonságosabb nagyváros pedig Sopron. Statisztikailag javult a közbiztonság az elmúlt évben, de ez akár kozmetikázás eredménye is lehet.
Vágólapra másolva!

Az ingatlanpiaccal foglalkozó Otthontérkép.hu tette közzé azt az interaktív térképet, amely a lakásárakat veti össze a bűnesetek, köztük a vagyon elleni bűncselekények számával. A számok alapján egyébként összességében csökkent a bűnözés, de a képet árnyalja, hogy ez főként az „egyéb bűncselekmények” komoly csökkenésének köszönhető – ez a Napi.hu szerint az adatok kozmetikázására is utalhat. Ezzel szemben számos városban nőtt a lakásbetörések és az autólopások száma: az előbbi Budapesten például csaknem megduplázódott 2013 óta.

Budán több a betörés

A térkép alapján a tolvajok leginkább ott lopnak, ahol a legnagyobb zsákmányra számíthatnak: a budapesti kerületek közül a betörések száma a II. kerületben volt a legmagasabb 2014-ben, itt 539 betörést jelentettek be.

A számok alapján veszélyesebb az V. kerület, mint Józsefváros Fotó: Zsigmond László/Life.hu

A II. mellett a többi jómódú budai kerületben is kiugróan sok betörést regisztráltak, az I. és a XII. kerületben147, illetve 260 betörés volt, ezzel 1000-ből átlagosan hat lakoshoz törtek már be 2014-ben. Ez az arány szintén igen magas volt Soroksáron, valamint az V. kerületben. A külső pesti kerületekben Soroksáron kívül sokkal kevesebb a rablás, mint Budán, ezeknek nagy része a „közepes” vagy „mérsékelt” kategóriába került a betörések szempontjából. A legbiztonságosabb mégis egy belvárosi kerület: a VII. kerületben 1000 lakosra csak két betörés jut.

Itt ne parkoljon

Az összes bűncselekményt tekintve már más a helyezet: ez alapján Pest belvárosa és az első kerület a legveszélyesebb. Személy elleni bűncselekményből az V. kerületben követtek el a legtöbbet, itt minden századik emberre jut egy ilyen cselekmény. Ez magasabb, mint a VIII. kerületben mért adatok, itt csak 0,7 támadás jut száz lakosra.

Összességében is az V. kerület számít a legveszélyesebbnek, ezt követi a VI., az I. és a VIII. kerület. Az első kerület egyébként autólopásokban a legrosszabb, itt 8 kocsit loptak el ezer lakosonként. Az „egyéb bűnesetek” (ide tartoznak például a kábítószerrel kapcsolatos törvénysértések) terén pedig a Margit-sziget és a Hajógyári-sziget emelkedik ki a többi kerület közül.

Budapesten törik fel a legtöbb autót Forrás: Police.hu

Siófok a legveszélyesebb

A vizsgált vidéki városok közül – 2013-hoz hasonlóan – tavaly is Siófokon volt a legrosszabb a közbiztonság. A dunántúli városban több mint 1100 bűnesetet regisztráltak, vagyis ezer lakosra több mint 47 bűneset jutott. Igaz, ez még mindig kevesebb, mint tavalyelőtt, ekkor 1914 törvénysértés történt. A statisztikát rontja, hogy nyaranta a turizmus miatt megsokszorozódik a város lakossága. Ugyanez magyarázhatja a budapesti belső kerületek rossz bűnügyi mutatóit.

A többi nagyváros közül Szolnokon is kiugróan sok, ezer lakosonként 38 bűneset történt, míg a legbiztonságosabb város Sopron: itt csak 17 bűncselekmény jut ezer lakosra. Vagyon elleni bűncselekményekkel egyébként országos szinten Budapest a leginkább fertőzött, a fővárosban több autót lopnak vagy törnek fel, mint a többi nagyvárosban együttvéve. Betörések terén a budapesti átlagot csak három közeli település, Érd, Budaörs és Szigetszentmiklós előzi meg.

A fővárosban és környékén több a betörés Forrás: AFP

Mi folyik Vácon?

A személy elleni bűncselekményeknek országosan nagyobb a szórása, Budapesthez hasonlóak az arányok például Nyíregyházán és Miskolcon, a legsűrűbb viszont ebből a szempontból Vác volt 2014-ben. Ez azért is különös, mert tavalyelőtt Vác még egy igen békés városnak számított, 47 személy elleni bűnesetet regisztráltak, 2014-ben viszont már 145-öt.