A Kossuth térre vonulnak a sztrájkolók

Székely zászló a parlament épületén Budapesten
Vágólapra másolva!
Május 9-én délután a Posta székházától a Kossuth térre vonulnak a két hete sztrájkoló pénzszállítók. A pénzszállítók fizetésemelést akarnak, a Posta és cége követelésüket indokolatlannak tartják, álláspontjuk szerint a dolgozók az elmúlt másfél évben majdnem 10 százalékos béremelést kaptak.
Vágólapra másolva!

Az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete (ÉŐDSZ) vonulásos demonstrációt szervez, tájékoztat közleményében a szervezet. A demonstráció május 9-én, szombaton lesz, délután 2-kor indul a Posta Dunavirág utcai székháza elől és negyed 4-kor érkezik a Kossuth térre.

Két hete sztrájkolnak

A demonstrálók a vonulással akarják felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy a JNT Security Kft. munkavállalói által több mint két hete tartó sztrájk alatt sem kezdte meg a munkáltató a tárgyalásokat a bérekről.

A JNT Security Kft. a Magyar Posta Zrt. kizárólagos tulajdonában lévő társaság, ami 2003. áprilisában alakult. A JNT Security Kft. végzi a Magyar Posta érték-és pénzszállítását.

A Kossuth térre vonulnak a sztrájkolók Fotó: Hajdú D. András [origo]

Indokolt a sztrájk

A pénzszállítók azért elégedetlenek, mert állításuk szerint az utóbbi 4 évben egyszer emelték a bérüket. Most 5 százalékos, sávos béremeléssel lennének elégedettek. A munkát azért szüntették be, mert megszakadtak a bértágyalások.

Nem indokolt a sztrájk

A Magyar Posta vitatja az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (ÉŐDSZ) a JNT Security Kft.-nél működő szervezetének sztrájkját. A Magyar Posta szerint JNT Kft.-nél dolgozó értékszállítók bruttó jövedelme pótlékokkal és juttatásokkal együtt 269 ezer forint havonta. A JNT-nél dolgozó pénz- és értékszállítók 13. havi fizetést is kapnak.

A JNT álláspontja szerint a sztrájk nem indokolt, hiszen az elmúlt másfél évben csaknem 10 százalékos alapbéremelésben részesültek a JNT-nél dolgozó pénz- és értékszállítók. Az ÉÖDSZ azon állítása tehát, hogy a JNT munkavállalói nem kapnak évente bérfejlesztést, nem igaz, véli a JNT.

A pénzszállítók fizetésemelést akarnak Forrás: JNT

Nem okoz fennakadást

A Magyar Postán keresztül érkező utalványok kifizetésében, illetve a posták készpénzellátásában nem okoz fennakadást a pénzszállítók sztrájkja, közölte a két szervezet. A JNT által kiszolgált posták alig több mint 10 százalékát érinti a munkabeszüntetés, ezen posták készpénzzel történő ellátását munkaátszervezéssel kezeli a JNT és a Magyar Posta.