Vágólapra másolva!
A kor alapú diszkrimináció a leggyakoribb megkülönböztetés a munkahelyeken – olvasható az amerikai AARP Public Policy Institute nevű intézet felmérésében. A dolgozók többségét már diszkriminálták kora miatt, sokan „fiatalítják” magukat.
Vágólapra másolva!

A márciusban készült, 2500 ember megkérdezésével zajló felmérés szerint a dolgozók több, mint 60 százaléka látott, vagy tapasztalt már kor alapú megkülönböztetést. Ezzel ez a jelenség jóval gyakoribb, mint a faji (13 százalék), nemi (8 százalék) vagy szexuális orientáció (4 százalék) szerinti diszkrimináció.

Útmutatókban ajánlják az ügyeskedést

A tanulmány szerint különösen nehéz idősebb embereknek új munkahelyet találni: emiatt sokan trükkökhöz folyamodnak, például elváltoztatják a külsejüket, az önéletrajzukban pedig nem tüntetik fel az évtizedes munkatapasztalataikat. Egy az interneten fellelhető, önéletrajzírásról szóló útmutató szerint „bármilyen munkahelyre legfeljebb kétoldalas önéletrajzot érdemes leadni,, ami csak az utolsó 10 évet öleli fel (…) ennél több csak öregítene.”

Tovább nehezíti az idős dolgozók helyzetét, hogy jelenleg a fiatal munkaerőből túlkínálat van. Amerikában 49 millióan születtek 1946 és 1964 között – az 1981 és 1996 között született, úgynevezett Y-generációba tartozó fiatalok száma viszont 89 millió. A hosszú ideje alkalmazott dolgozók egyébként is sok cégnél magasabb fizetést kapnak, vagyis a cégeknek sokba kerülnek: jobban megérné pályakezdőket felvenni.

Csökkenő mobilitás

Az Egyesült Államokban egyébként 1967 óta érvényben van egy koralapú diszkrimináció elleni rendelet. A Marketwatch által idézett tanulmányok szerint elképzelhető, hogy a 2008-as válság alatt csak ez mentette meg sok idősebb alkalmazott munkahelyét, hiszen megtiltja, hogy valakit csak a kora miatt bocsássanak el nagyobb cégektől és állami szervektől.

A törvény azonban továbbra is lehetővé teszi, hogy valakit az életkora miatt ne vegyenek fel. Emiatt az idősebb alkalmazottak közül egyre kevesebben próbálnak munkahelyet váltani, a Marketwatch szerint 55 felett „ottragadnak” az aktuális munkahelyükön.