A Balatonnak és a Belvárosnak sem kegyelmez a kormány

balaton nyaralás nyár
Vágólapra másolva!
A balatoni és a belvárosi boltok sem lehetnek nyitva vasárnap. Jól áll a költségvetés egyenlege, hasít az ipar és a kiskereskedelem, Mészáros Lőrinc 1,8 milliárdos osztalékot vesz ki a cégéből, a jegybank ugyanennyit költ közvélemény-kutatásra. Módosul a reklámadó. Sztrájkolnak a pénzszállítók. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Három közvélemény-kutatás is azt mutatja, sokak életét keseríti meg a vasárnapi boltzár. Az emberek véleményét a Medián, az Ipsos és a Tárki is felmérte, az eredmények szerint 60-68 százalék között van azok aránya, akik újra kinyitnák a boltokat.

Nincs kegyelem

A kormány viszont nem kegyelmez a Balatonnak és a Velencei-tónak sem. A balatoni városok polgármesterei félnek a bevételkieséstől, ám Tállai András államtitkár világossá tette:

nem engednek a szigorból.

Ahogy Budapest belvárosának sem kegyelmez a kabinet. Megjelent a Magyar Közlönyben a vasárnapi boltzárról szóló törény módosítása, tehát már a mostani vasárnapon sem nyithatnak ki a világörökségi területen lévő üzletek.

A balatoni boltoknak sem kegyelmez a kormány Forrás: Origo

Nincs béremelés

Budapest belvárosánál maradva, május 9-én, szombaton délután a Posta székházától a Kossuth térre vonulnak a két hete sztrájkoló pénzszállítók. A pénzszállítók fizetésemelést akarnak, a Posta és cége követelésüket indokolatlannak tartja, álláspontjuk szerint a dolgozók az elmúlt másfél évben majdnem 10 százalékos béremelést kaptak.

Hasít a kiskereskedelem

2015 márciusában a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 6,5, naptárhatástól megtisztítva 5,1 százalékkkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ez az érték viszont már lassulást jelez a korábbi hónapok növekedéséhez képest.

A következő időszakban pedig már a vasárnapi zárva tartás is ráteheti a bélyegét az adatokra.

Hasít az ipar

Az ipar termelése márciusban 9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi adathoz képest, közölte a KSH. Az év első három hónapjában 8 százalékos volt a növekedés. Februárhoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás márciusban 2,6 százalékkal bővült.

Döcög az infláció

Márciusról áprilisra nőtt az infláció, de 2014 áprilisához képest 0,3 százalékkal

alacsonyabbak voltak az árak.

Az infláció 2015-ben lassan elindulhat felfelé, de a jegybank inflációs célját 2016 vége előtt szinte biztosan nem fogja elérni, ezért nagyon valószínű az újabb alapkamat-csökkentés. Az alacsony olajárak miatt újabb rezsicsökkentés jöhet, véli Suppán Gergely, a Takarékbank elemzője.

Az infláció még nem indult be Forrás: MTI/Faludi Imre

Döcög az építőipar

Az építőipar fellendülés elé néz, legalábbis a kiadott építési engedélyek alapján. A 2015 első negyedévében kiadott 2381 új lakásépítési engedély 44 százalékkal több, mint amennyit egy évvel korábban adtak ki, Budapesten háromszor annyi lakás építését engedélyezték, mint egy évvel korábban, jelentette a KSH.

Viszont 2015 első negyedévében csak 1572 új lakás épült az egész országban, 7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az épített lakások száma Budapesten 2 százalékkal csökkent.

Döcög az ingatlanpiac

Az eladások szempontjából jobb a helyzet, Budapesten a 2014-ben eladott lakások száma már megközelítette a válság előtti szintet, de vidéken még nem. Országosan 15 ezerrel több lakást adtak el, mint egy évvel korábban, a lakások átlagos ára 10 millió forint volt. A községekben a budapesti négyzetméterár töredékéért lehet lakást venni.

Jól áll a büdzsé

A büdzsé nem áll rosszul, az államháztartás központi alrendszerének 2015. április végi hiánya 609,8 milliárd forintra teljesült. Az első négyhavi hiány 69 százaléka az egész évre tervezett 877,4 milliárd forintnak. A nemzetgazdasági tárca emlékeztetett rá, hogy 2014. április végén az államháztartás központi alrendszerének deficitje 951,2 milliárd forint volt, az év első felében a kiadások mindig meghaladják a bevételeket.

Jók a kilátások

alacsony költségvetési hiányt és csökkenő államadósságot vár az Európai Bizottság a magyar gazdaságtól a következő két évre. Valamivel optimistább Brüsszelnél Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter: a kormány az elmúlt héten az eddigi 2,5 százalékról 3,1 százalékra emelte az ez évre várt gazdasági növekedési prognózisát.

Varga Mihály optimistább, mint Brüsszel Fotó: Polyák Attila - Origo

Változik az adó

Ami a jövőt és a bevételeket illeti, nyilvánosságra hozta a kormány a reklámadó tervezett módosítását. A 100 millió forintot meg nem haladó adóalaprész után nulla százalék marad a reklámadó mértéke, az adóalap 100 millió forintot meghaladó része után pedig 5,3 százalék lesz valamennyi adóalany esetén.

Több lesz az adó

A Magyar Reklámszövetség szerint az 5,3 százalékos egységes kulcs több vállalkozásnak is tízszeres adóemelést jelent. A Reklámszövetség úgy véli, a törvénytervezet csak néhány piaci szereplő számára kedvez, de a reklámipar összes többi szereplőjét indokolatlan adóemeléssel terheli. Azok a vállalkozások nagyon rosszul járnak, amelyek eddig az 1 százalékos adókulcs hatálya alá estek, hiszen eddig például egy 800 milliós árbevételű vállalkozásnak 3 millió forint reklámadót kellett megfizetnie, a tervezet alapján azonban már 37,1 millió forintot.

Mészáros és Mészáros Kft.

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester cége, a Mészáros és Mészáros Kft., sikeres évet zárt tavaly, így a tulajdonosok (Mészáros Lőrinc és felesége) összesen 1,8 milliárd forint osztalékot vehetnek ki a vállalkozásból.

Engedélyezte a versenyhivatal, hogy a Körösaszfalt többségi tulajdont szerezzen a Magyar Építőben. A Körösaszfalt vezérigazgatója Mészáros Lőrinc leendő veje, a Magyar Építőt pedig a szakmában az egyik ellen-Közgépként emlegetik.

Mészáros Lőrinc és felesége 1,8 milliárd forint osztalékot vettek ki a cégükből Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A legnagyobb adósok

Nem mindenki áll olyan jól anyagilag, mint Mészáros Lőrinc. A NAV nyilvánosságra hozta legfrissebb szégyenlistáját, Győzike, Zuschlag János, és Vitézy Tamás. A legtöbb adóval tartozók listájára kormányközeli cégek és elítélt politikusok, nagyvállalkozók is felkerültek.

Csődöt jelenthet

A Portfolio csütörtöki konferenciáján jelentette be Bogdán Tibor, az igazságügyi minisztérium főtanácsadója: két hét múlva bemutatják a magáncsődről szóló KDNP-s törvényjavaslatot, amelyet ezt követően a parlamentben is benyújtanak. Ha a tervezet átmegy, jövőre már

igénybe vehető lesz a csődvédelem, de egyelőre csak a jelzáloghiteleseknek,

és nekik is csak akkor, ha a hitelező engedi.

Közvéleményt kutathat

A Magyar Nemzeti Bank közbeszerzési eljárást folytatott le a gazdasági folyamatok közvélemény-kutatására, a nyertes a Századvég Politikai Iskola Alapítvány lett. A három évre szóló komplex kutatás-elemzési, stratégiai tanácsadási, szakpolitikai tanulmánykészítési feladatok elvégzésére összesen 1,8 milliárd forint áll rendelkezésre.