300 ezres utazáskárt jelentettek a Kun-Mediátornál

Karcag kerékpáros SZEMÉLY utcakép üzlet Karcag, 2015. április 15.
A Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. karcagi fiókja 2015. április 15-én. Mintegy kétmilliárd forint körülire becsülhető az az összeg, amely a fő tevékenységként utazási irod
Karcag, 2015. április 15. A Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. karcagi fiókja 2015. április 15-én. Mintegy kétmilliárd forint körülire becsülhető az az összeg, amely a fő tevékenységként utazási irodaként működő, de pénzügyi tevékenységet is folytató Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft.-nél eltűnhetett. Az ügyben a rendőrség nyomoz, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti vizsgálatot indított, és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) is vizsgálatot kezdeményezett. MTI Fotó: Bugány János
Vágólapra másolva!
Hétfő délutánig kilenc kárigény érkezett összesen 300 ezer forint értékben az Union Biztosítóhoz a Kun-Mediátor Kft. utazásszervezői tevékenységének beszüntetése miatt.
Vágólapra másolva!

Az Union Biztosító a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján minden károsultnak 100 százalékos kártérítést tud nyújtani - mondta Maják Viktor, a biztosító kommunikációs igazgatója.

A rendőrség még április 14-én este tette közzé, hogy sikkasztás bűntettének gyanúja miatt nyomozást indított, miután a kft. karcagi fiókjában többen nem jutottak hozzá a befektetésükhöz. A feljelentők az átlagosnál magasabb kamat reményében helyezték el megtakarításaikat a céget vezető Marcsikánál. Az ügynek a károsultak egy részét képviselő ügyvéd szerint 800-nál is több károsultja van, a nyomozás idején már ötszáz feljelentés érkezett,

a bejelentett kár 10 milliárd forint körüli.

A társaság utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységre vonatkozó engedélyét visszavonta az engedélyezési hivatal.

Akár tízmilliárd forint is eltűnhetett Karcagon Forrás: MTI/Bugány János

Maják Viktor elmondta: a kárigények feldolgozása folyamatos, összegük az egyes ügyek ismeretében változik. Jelezte, hogy a biztosítónak korábban az utazási iroda rövid tájékoztatója alapján voltak csak előzetes információi, az ügyfelektől azóta érkeznek az utazási dokumentumok eredeti példányai, ezek alapján naponta módosulhatnak az adatok.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti vizsgálata még folyamatban van a Kun-Mediátor Kft. ügyében, a vizsgálat során a jegybank szorosan együttműködik a szintén eljárást folytató nyomozó hatóságokkal – közölte az MNB. A tájékoztatás szerint a vizsgálat lezárását és annak eredményeit nyilvános határozatban a honlapján publikálja majd a jegybank.

Az MNB is vizsgálja a céget

Az MNB április 15-én jelentette be, hogy jogosulatlan pénzügyi szolgáltatás gyanújával piacfelügyeleti vizsgálatot indít a fő tevékenysége szerint utazásszervezéssel foglalkozó Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft.-nél. A jegybank a beérkezett piaci jelzések alapján kezdte meg az ügy áttekintését, és ennek során egyeztetett az illetékes rendőr-főkapitányság szakembereivel is. Az ügyben számos feljelentés érkezett a rendőrséghez is.

Az MNB a pénzügyi piacok stabilitása és a fogyasztók biztonsága érdekében valamennyi ilyen esetet haladéktalanul feltárja, a jogosulatlan szolgáltatókat eltiltja a piaci tevékenységtől, szükség esetén egyéb szankciókat is alkalmaz, illetve feljelentést is tesz az illetékes nyomozó hatóságnál.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) aznap közölte: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter utasította a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) főigazgatóját, hogy a cég utazásszervezési tevékenységével kapcsolatban haladéktalanul indítson vizsgálatot.