Érkezik a brit Obama?

Ed Miliband Chuka Umunna
Ed Milibanddel: a párt két ellentétes táborhoz tartoznak
Vágólapra másolva!
A "brit Obama"-ként emlegetik Ed Miliband lehetséges utódját, a nigériai származású Chuka Umunnát. A fiatal politikus nézeteit tekintve inkább Tony Blairre hasonlít, a volt miniszterelnök a napokban nyíltan támogatta is Umunnát, akit saját politikai örökösének tart.
Vágólapra másolva!

Bár még csak szeptemberben választják meg a brit Munkáspárt új elnökét, a brit sajtó már megnevezte a verseny fő esélyesét. A nigériai származású Chuka Umunnát – akit a sajtóban a "brit Obama"-ként is emlegetnek – nemcsak az újságírók tartják esélyesnek, Tony Blair korábbi miniszterelnök és a párt egy másik nagyágyúja, Peter Mandelson szintén támogatásáról biztosította.

Váratlan vereség

A május 7-i brit választásokon az ellenzéki Munkáspárt történelmi vereséget szenvedett. Bár a közvélemény-kutatók szoros eredményre számítottak, az addig kormányzó, David Cameron vezette Konzervatív Párt egyedül is abszolút többséget tudott szerezni. A súlyos vereség után a Munkáspárt addigi elnöke és miniszterelnök-jelöltje, Ed Miliband benyújtotta a lemondását.

Cameron Konzervatív Pátja egyedül is abszolút többséghez jutott. Veterán tagjai szerint a túl radikális gazdasági programja miatt kapott ki a Munkáspárt Forrás: AFP/Leon Neal

Miliband székéért először Liz Kendall nyugdíjügyi árnyékminiszter jelentkezett be, a sajtóban azonban nem őt, hanem a párt üzleti árnyékminiszterét, Chuka Umunnát tartják esélyesnek a pártelnöki címre, amely a szokásjog szerint egyet jelent a miniszterelnök-jelöltséggel is. Umunna tegnap jelentette be, hogy elindul az elnökválasztáson, amelynek egyelőre a fő esélyese, hiszen sokak szerint alkalmas lenne olyan szavazók visszaszerzésére, akiket Miliband elvesztett.

Politikai okokból ölhették meg az apját

A 37 éves Chuka Umunna jelenleg a londoni Streatham kerület képviselője, emellett a Munkáspárt árnyékminisztere. Umunna apja Nigériában született, de sok időt töltött Nagy-Britanniában, gyerekeit londoni elitiskolákba járatta, egyszerre volt aktív a brit és nigériai üzleti életben. 1992-ben Nigériában az egyik állam kormányzóválasztásán is elindult, pár nap múlva azonban rejtélyes autóbaleset végzett vele – sokak szerint valójában politikai gyilkosság áldozata lett, feltehetően korrupcióellenes kiállása miatt.

elsősorban a Munkáspártról írt kommentárokat, amelynek hamarosan tagja is lett. 2010-ben lakhelye, a dél-londoni Streatham kerület munkáspárti képviselőjévé választották, innen egyenes út vezetett az árnyékminiszterségig.

Chuka Umunna árnyékminiszterként Forrás: Jeff Overs/Bbc

Tony Blair örököse

Chuka Umunna neve már tavaly felmerült a Munkáspárt lehetséges vezetőjeként. Az Independent decemberi értesülése szerint Tony Blair volt miniszterelnök bizalmasainak arról beszélt, ha Ed Miliband vereséget szenved a májusi választásokon, Umunnát fogja támogatni. Tony Blair az Independent szerint ugyanis politikai örökösének tartja a fiatal politikust.

Umunnát a Munkáspárt jobbszárnyához sorolják, pályafutása során magát egyfajta „józan kívülállóként” pozicionálta. Egy alkalommal úgy fogalmazott: „a legnagyobb kihívás a politikában számomra az, hogy újra divatba hozzam a kompromisszumot”. Árnyékminiszterként törekedett rá, hogy kibékítse a Munkáspártot a brit nagyvállalatokkal, akiket korábban elbizonytalanítottak Miliband egyes programpontjai. Miliband ígéretei között szerepelt például egy pénzügyi tranzakciós adó, egy államilag előírt bérplafon, és ingatlanadót vezetett volna be az állami egészségügy finanszírozására.

Polgári fordulat

A középosztálybeli szavazók elidegenítését sokan a választási kudarc egyik fő okának tartják. Umunna a hétvégén szintén arról beszélt, hogy

"Nem mondhatod azt, hogy támogatsz valamilyen munkahelyteremtést, ha nem támogatod azokat, akik a munkahelyeket megteremtik.” Miliband kampányát bírálva pedig így fogalmazott: "a kampányban annyit állítottunk, hogy mi támogatjuk a szegényeket és utáljuk a gazdagokat, közben teljesen megfeledkeztünk a tömegekről, akik a kettő között vannak.”

Tony Blair kampánykörúton: hiba volt temetni a New Labourt Forrás: telegraph.co.uk

Mindez sokban emlékeztet a Tony Blair által meghirdetett New Labour (Új Munkáspárt) nevű politikára. A ’90-es évek végéig a brit Munkáspárt egyértelműen baloldali, szocialista elveket vallott: erős állami beavatkozást és jóléti államot hirdetett, fő bázisát a munkásság alkotta, és szorosan együttműködött a szakszervezetekkel.

A Tony Blair által meghirdetett politika ezzel szemben elfogadta a szabad piacot, az állami újraelosztás helyett a „társadalmi igazságosság” lett a párt új jelszava: vagyis, hogy

hogy kibontakoztassa a tehetségét. Az új irányvonallal a Munkáspárt 1997-ben, 18 évnyi konzervatív kormányzás után újra kormányra tudott kerülni, jelentős részben azért, mert képesek voltak a középosztálybeli szavazók egy részét is elszívni a Konzervatív Párttól.

Blair kampányfőnöke is támogatja

Tony Blair mellett a Munkáspárt egy másik kulcsfigurája is kiállt Umunna mellett. Peter Mandelson, a párt veterán politikusa a napokban közös tévéinterjút adott Umunnával, ahol azt mondta, támogatja párttársa jelöltségét, és a kormányfői címre is esélyesnek tartja.

Ed Milibanddel: a párt két ellentétes táborához tartoznak Forrás: Photograph: Tim Ireland/PA/PA Archive/Press Association Ima/Tim Ireland

Mandelson, aki jelenleg a Policy Network nevű összeurópai think-tank elnöke (a szervezet tagja Szanyi Tibor MSZP-s képviselő is), a New Labour egyik értelmi szerzője. Mandelsont 1985-ben választották meg a Munkáspárt kommunikációs igazgatójának, majd ő szervezte meg Tony Blair három sikeres választási kampányát is. A politikus a mostani választási vereség alkalmával beszélt a kudarcról. „Annak, hogy ilyen súlyos vereséget szenvedtünk, az az oka, hogy

ahelyett, hogy újjáélesztettük vagy újraterveztük, újra relevánssá tettük volna. Ez szörnyű hiba volt” ­– mondta.

Pedig a New Labour politikájának elvetése Miliband elnökségének egyik alapja volt. A politikus megválasztásakor kijelentette: "a New Labour halott". A koncepció kitalálói most úgy érzik, ideje feltámasztani azt, és erre Umunnát látják a legalkalmasabbnak.

Videón Umunna nyert

Brit sajtóértesülések szerint Chuka Umunna ellenfele Andy Burnham volt egészségügyi államtitkár, Yvette Cooper volt pénzügyminiszter, valamint Tristram Hunt volt oktatásügyi államtitkár lehet a pártelnökválasztáson, bár hivatalosan még egyikük sem jelentette be az indulását.

Peter Mandelsonnal, Tony Blair kampányfőnökével Forrás: guim.co.uk

Egy közvélemény-kutatás Umunnát hozta ki a legnépszerűbbnek a fenti jelöltek közül. Az eredményben szerepe lehetett Umunna személyes fellépésének is, ugyanis a válasz előtt a felmérésben részt vevők megnéztek egy-egy felvételt a jelöltekről. Amikor csak a neveket kérdezték, a párt balszárnyához tartozó Andy Burnham végzett az első helyen.

A Munkáspárt elnökét több ezer fős, részben a párt tagjaiból és képviselőiből, részben a párttal szövetséges szervezetekből – szakszervezetekből, baloldali civil mozgalmakból – álló választótestület nevezi ki.

Déli nyitás

Egy 2013-ban adott interjúban Chuka Umunna a vállalkozásokat sújtó adóterhek enyhítéséről beszélt, valamint arról, hogy az állam segítene azoknak a cégeknek, amelyek egy nekik tetsző üzleti modellt alkalmaznak. Azt mondta,

ami szerinte például rontaná Nagy-Britannia kereskedelmi lehetőségeit is. „Európa a kulcs ahhoz, hogy elérjük a feltörekvő piacokat. Sokkal erősebb a tárgyalási pozíciónk Kínával szemben egy félmilliárdos lakosságú Európával a hátunk mögött, mint egyedül, 70 milliónál kevesebb lakossal.”

Szerinte Nagy-Britanniának szorosabbra kéne fűznie a viszonyát olyan feltörekvő afrikai gazdaságokkal is, mint Mozambik, Etiópia, Nigéria vagy Ghána – utóbbi két országba maga is vezetett már kereskedelmi delegációt a UKTI állami kereskedelmi szerv megbízásából.

Korlátozná a bevándorlást

Umunna szerint reformálni kellene Nagy-Britannia és az EU kapcsolatát. Az egyik megtárgyalandó kérdés lenne a munkaerő szabad mozgása. Mint mondta, jogos elvárás, hogy korlátozzák, "hányan jönnek be és mennek ki az országból.” Szerinte ugyan "a bevándorlás rendkívül pozitív hatással volt a gazdaságunkra, a kultúránkra, a társadalmunkra”, az EU későbbi bővítése miatt már "nem biztos, hogy a szabad mozgásnak olyan hatása van, mint amire kitalálták”.

Kevés jót ígérnek a brit politikusok a Londonba készülő magyaroknak Forrás: AFP/Leon Neal

A kampányban

valamint azt, hogy kvótákkal maximalizálnák az EU-ból érkező dolgozók számát – ez utóbbi összhangban áll Umunna nyilatkozataival is.

Nagy-Britanniába az utóbbi időben évente átlagosan 5-10 ezer magyar vállalt munkát, többségük Londonban. A brit fővárosban mostanra közel 200 000 magyar él, ezzel London jelenleg "a második legnagyobb magyar város”.