Kétmilliárd forintot csalt össze egy álbróker

bankjegy, 20000, húszezres
Budapest, 2012. február 7. Húszezer forintos bankjegytömbök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Logisztikai Központjában, ahol automata rendszeren átválogatják és ellenőrzik a papírpénzeket, majd a selejteket bedarálják és téglává préselik. A 3-4 hét alatt összegyűlt mintegy 4 tonna pénzbrikettet pályázat alapján rászoruló, közhasznú szervezetek számára ajánlják fel fűtési célra. A mostani szállítmányt a miskolci autista alapítvány bentlakásos intézményébe szállítják. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Több mint 2 milliárd forintot csalt ki ügyfeleiből egy ebesi férfi. Az álbróker befektetési szolgáltatónak adta ki magát, magas kamatokat és hozamokat ígért. Cégeinek engedélye sem volt, az ígért befektetéseket nem hajtotta végre.
Vágólapra másolva!

Több mint 2 milliárd forintot csalt ki ügyfeleiből egy ebesi férfi, tájékoztat közleményében a Debreceni Járási Ügyészség. Az ügyészség különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat az előzetes letartóztatásban levő középkorú férfi ellen.

Nem volt engedély

Három gazdasági társaságot hozott létre, és ezek nevében olyan megállapodásokat kötött az ebesi férfi, amelyek tartalmuk szerint befektetési szolgáltatási tevékenységnek minősültek. Erre azonban

engedéllyel egyik gazdasági társaság sem rendelkezett,

csupán az egyik társaság engedélyében szerepelt biztosítási ügynöki, brókeri tevékenység, amely alkuszként biztosítás közvetítés végzésére jogosította fel, áll a közleményében.

Kétmilliárd forintot csalt össze az álbróker Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Megtévesztő tények

A középkorú férfi több megtévesztő tényt is felhasznált cselekményéhez, tájékoztat az ügyészség. Egyrészt azt, hogy az engedélyező hatóság nyilvántartásában az általa irányított egyik társaság biztosítás közvetítői tevékenység végzésére jogosult alkuszként szerepelt, s ezt úgy közvetítette az ügyfelek felé, hogy professzionális, hatósági engedélyekkel rendelkező piaci szereplő az általa irányított vállalkozás.

Másrészt magas éves, negyedéves, illetve havi hozam- és kamatfizetést ígért, azonban a szerződésekben rögzített portfóliókezelési tevékenység ellátására nem volt jogosult, a megállapodásban foglalt hozam elérésének vagy a sértettektől átvett tőke visszafizetésének lehetőségét megteremtő,

valós befektetéseket nem végzett.

Zárolták a vagyonát

A férfi 860 millió forintos magánvagyonát és a személyével összefüggő gazdasági társaságok ingatlan és ingóvagyonát zároltak. Az ügyészség letöltendő börtön kiszabását indítványozta a bíróságon.