Tanuljon meg spórolni 23,7 millióért

pénz, forint, közbeszerzés
pénz, forint
Vágólapra másolva!
A tanácsadástól kezdve a különböző projektmenedzseri, nyomdai, számítástechnikai szolgáltatásokon át egészen a fűnyírásig szinte bármiről lehet találni olyan közbeszerzést, ahol a szerződés várható összértéke nem éri el a 25 millió forintos értékhatárt – de ahhoz nagyon közel van –, és így nem kell nyílt tendert sem kiírni.
Vágólapra másolva!

2010 végén, már a második Orbán-kormány idején módosították a közbeszerzési törvényt úgy, hogy ha az árubeszerzés vagy a szolgáltatás előzetesen becsült értéke nem éri el a nettó 25 millió forintot, vagy az építési beruházás becsült értéke nem éri el a 80 milliót – később 150 millióra emelték a határt –, akkor az eljárásban nem kell nyílt közbeszerzést kiírni.

Az ajánlatkérő a közpénz felhasználásáról tehát úgy is dönthet, hogy meghív néhány céget, melyek ajánlatot tesznek. Ez a megoldás a különböző ajánlatkérőknek nyilván gyorsabb és kényelmesebb is, mint egy nyílt közbeszerzési eljárás, ugyanakkor növeli a korrupciós kockázatokat.

Hirdetmények sorozata

Csak az elmúlt néhány napban igen sok olyan hirdetmény jelent meg a közbeszerzési értesítőben, amelyben nettó 25 millió forint alá számolták ki a szerződés becsült értékét, és írtak ki – a jogszabályoknak egyébként teljesen megfelelően – meghívásos, hirdetmény nélküli tárgyalásos tendert.

25 millió forintra szinte bármilyen szolgáltatást ki lehet hozni,

legalábbis ez derült ki az értesítőben talált hirdetményekből. Alább ezek közül szemezgettünk.

Kell bele 15 dia

A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet 24 913 385 forintra becsülte a szakmai, stratégiai tevékenység támogatására kiírt tendert. Másodelemzések, résztanulmányok készítése és 15 diából álló PowerPoint-prezentáció készítése is található a feladatok között. Három cég indult, végül a legolcsóbb ajánlatot fogadták el 24 millió forint értékben.

Az Állami Számvevőszék a dolgozói külföldi hivatalos utazásainak, kiküldetéseinek teljes körű lebonyolítására írt ki tendert 24 millióra becsült összeggel. A szerződést végül az egyedüli induló Weco Travel Idegenforgalmi Kft.-vel kötötték meg 24 millióért.

Az előzetesen becsült összeg éppen nem éri el 25 milliót Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Csökkentés 23,7 millióért

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 23,7 millió forintot fizet a Saxum Corporate Finance Zrt.-nek azért, hogy a cég tanácsot adjon a BME-nek az egyetem "PPP konstrukció keretében megvalósult projektjei költségcsökkentéséhez, kiváltásához".

Nagylócon a helyi önkormányzat közel ugyanennyiből 200 négyzetméteres tornaszobát építtet a Solstitium Kft.-vel.

A projektmenedzsment is ennyibe kerül

Általános projektmenedzseri feladatok ellátásáért Csurgón 24,87 millió forintot fizetnek: a Sótonyi László Sport- és Szabadidőcentrum felújításának és bővítésének menedzselését eredetileg 24,5 millióra becsülték, de mindhárom ajánlattevő drágábban vállalta volna a munkát.

A Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal is projektmenedzseri feladatokra írt ki pályázatot, az előzetesen becsült 24,9 millió helyett végül 300 ezer forinttal olcsóbban tudtak szerződést kötni.

Így előznék meg a korrupciót

Tavaly júliusban az Átlátszó azokat a közbeszerzéseket számolta össze, ahol az ajánlatkérők becsült összegnek 24,9 millió, 24,99 millió, illetve 24 999 999 forintot jelöltek meg. A cikk szerint 2014 elején a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumaz antikorrupciós kommunikációrais ilyen hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzést írt ki. A szerződést „a korrupció megelőzése és a közigazgatás-fejlesztés áttekintése” című kiemelt projektjéhez kapcsolódó PR-kommunikációs feladatok végrehajtására írták ki 24,9 millió forintért, derült ki a közbeszerzési értesítőből. A KIM végül ugyanannyiért, 24,9 millió forintért kötött szerződést a Forte Communications Kft.-vel.

Játszótér 24,2 millióért

Zamárdi önkormányzata többgenerációs játszóteret építtetne 24,5 millió forintért. Ennél végül kevesebbet, 24 185 750 forintot költenek a Kiss Ernő utcai játszótérre. A négy induló cég közül a Fecske Kft.-vel szerződtek, hiszen övé volt a legolcsóbb ajánlat. (Építési beruházásról lévén szó, ebben az esetben csak 150 millió forint felett kellett volna nyílt eljárást kiírni.)

A 25 millióban a téli gumi is benne van Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Ferencvárosban 24,8 millió

A Ferencvárosi Szociális Foglalkoztató- és Ellátó Nonprofit Kft. 24,8 millió forintot szán az önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő öntözőrendszerek, ivókutak, vízvezetékek javítására, karbantartására, esetenkénti cseréjére. Egy másik közbeszerzésben egy másik céggel is szerződést kötöttek szintén 24,8 millió forintos keretösszegig: a gyepfelületek kezelése és külterjes kaszálása kerül ennyibe.

Kertészkedni lehet 24,8 millióig is Forrás: MTI/Mohai Balázs

Gépjármű- vagy buszbérlés, 25 millió

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő hét darab gépjármű bérbeadásáról kötött szerződést a flottakezelő Postaautó Duna Zrt.-vel 24 895 059 forintért – a becsült összeg 24,9 millió volt. Ebbe a terv szerinti karbantartás, az egyéb szervizelések, a téli-nyári gumiabroncsok biztosítása, cseréje, a casco megkötése, de még az assistance szolgáltatás is belefért.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal 24,9 millió forintos keretösszegig bérel autóbuszokat.

A nyomdaköltség is ennyi

A hajdúszoboszlói önkormányzat oktatási tananyagok sokszorosítására kötött szerződést a Konkoord Irodatechnika Kft.-vel, hogy 24 787 401 forintért a Hőgyes Endre Gimnázium és Szakközépiskolának fénymásoljon, nyomtasson 509 ezer oldalt. Ha semmilyen más költséggel nem számolunk, ez oldalanként közel 50 forintra jön ki – a piacon találhatók olyan szereplők is, akik ennek a feléért is nyomtatnak akár színes oldalakat is.

509 ezer lap, 24,8 millióért Forrás: MTI/Oláh Tibor

Szintén nyomdai kivitelezésért fizet hasonló összeget a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, amely 24,5 millió forintért szerződött a Keskeny és Társai 2001 Kft.-vel. A cég az egyetem működéséhez és kommunikációs tevékenységéhez kapcsolódó kiadványokat és egyéb papír alapú anyagokat fog nyomtatni.

Számítástechnikai kiadások

A Belügyminisztériumhoz tartozó Közszolgálati Személyzetfejlesztési Főigazgatóság továbbképzési portál bővítésére fizet az előzetesen becsült 24,24 millió helyett 23,85 milliót a Stratis Kft.-nek. Nem olcsó a számítástechnika: szabadságtervező és nyilvántartó rendszer kifejlesztéséért a Külgazdasági és Külügyminisztérium 24,9 milliót fizet a VFT Vezetési Tanácsadó és Informatikai Zrt.-nek. A BKK különböző licencekért és supportért fizet 24,319 millió forintot.

A galopptól a jégpályáig

Az építési beruházások esetében 150 millió forint az a határ, ami alatt nem kell nyílt közbeszerzést kiírni. A Kincsem Nemzeti Lóverseny és Lovas Stratégiai Kft. az elmúlt időszakban két olyan szerződést is kötött, amelynél az eredetileg becsült érték éppen becsúszott a határ alá: 147,6 milliót költenek az alagi galopp-pálya felújítására, míg egy másik közbeszerzés szerint a Kincsem Park és az alagi versenypálya öntözőrendszerének kiépítése kerül 147,5 millióba.

Az Alba Volán SC a jégpályájára költ 148,4 millió forintot, míg egy másik tenderen 24,5 millióért vásárol palánkot és különböző tartozékokat a jégpályához.