Törvénytelenül fizet Miskolc az elköltözésért

Számozott utcák képriport Diósgyőrön (Miskolc)
Számozott utcák képriport Diósgyőrön (Miskolc)
Vágólapra másolva!
Törvénysértést követett el a miskolci önkormányzat, amikor fizetett azoknak, akik a nyomortelepekről a városon kívülre költöztek. Kormányhivatallal kapott össze a fideszes önkormányzat a most megsemmisített rendelet miatt.
Vágólapra másolva!

Soós Attila, a Fidesz miskolci önkormányzati képviselője egy évvel ezelőtt sajtótájékoztatón jelentette be a miskolci telepfelszámolási program elindítását. Ennek célja, ahogy fogalmazott az volt, hogy „a város szégyenfoltjai, a gettók, nyomortelepek" megszűnjenek.”

DK-s és jobbikos nem a telepfelszámolásra

Ekkor jelentette be azt a rendeletet is, mely szerint az önkormányzat fizet azoknak, akik a nyomortelepekről önként a város határain kívülre költöznek – igaz, nem ez volt az egyetlen szempont. A rendelet szerint azok kaptak támogatást, akik Miskolcon kívül a korábbi lakásuknál „magasabb komfortfokozatú ingatlanokat” vesznek.

A miskolci közgyűlés ekkor megszavazta a rendeletet: a javaslatot a többségben lévő fideszes képviselők támogatták, míg a Demokratikus Koalíció és a Jobbik képviselői nemmel szavaztak, az MSZP képviselői pedig tartózkodtak. Azonban a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) az önkormányzat szerinte diszkriminatív határozata miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalhoz fordult. Az utóbbi szerv igazat adott a NEKI-nek, és felszólította az önkormányzatot a rendelet módosítására.

Tilos költözésért fizetni

Decemberben a miskolci önkormányzat elutasította a felszólítást, ezért a kormányhivatal a Kúria elé vitte az ügyet. A Kúria Önkormányzati Tanácsa megállapította, hogy a rendelet törvénysértő, ezért megsemmisítette azt. A határozat szerint "törvénysértő az az önkormányzati szabályozás, amely a lakásbérleti jogviszony térítési díj ellenében történő megszüntetését ahhoz köti, hogy a bérlő a település közigazgatási területén kívülre költözzön".

Koczák Szilvia, a polgármesteri hivatal szóvivője az MTI-vel azt közölte, a hivatal tudomásul veszi a döntést.

Szünetelnek a kilakoltatások

Váradi Gábor a miskolci roma önkormányzat elnöke az Origónak azt mondta, az önkormányzat rendelete a kirekesztés és a megkülönböztetés iskolapéldája volt. Váradi Gábor szerint a város azzal, hogy korábban 35 ezer támogató aláírást gyűjtött össze a roma telepek felszámolása örvén, csak előkészítette, valamint legitimálta a rendeletet, amellyel eltávolíthatták a nemkívánatos családokat.

A roma vezető szerint noha az erőszakos kilakoltatások a számozott utcákban egyelőre szünetelnek, a megemelt lakásbérleti díjjal, és a telepfelszámolási program folytatásával az önkormányzat zavartalanul folytathatja a roma családok kilakoltatását.