A közterhek csökkennek, vagy nem

Tállai András, belügyminisztériumi államtitkár
Vágólapra másolva!
A parlament elé csütörtökön benyújtandó adótörvény-javaslat különlegessége, hogy az elmúlt tíz év legrövidebb adócsomagja, alig több mint 30 paragrafusból áll, és az adócsökkentés költségvetését megalapozandó nem tartalmaz új adót vagy adóemelést, a közterhek vagy mérséklődnek, vagy nem változnak, mondta Tállai András államtitkár.
Vágólapra másolva!

A javaslatcsomagot nagyon korán, még az első fél évben elfogadhatja a parlament, ami ugyancsak erősíteni fogja a gazdaságpolitika kiszámíthatóságát, hitelességét, mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára. Tállai András elmondta, hogy az adójavaslatot egyszerre tárgyalják a költségvetéssel, abban bíznak, hogy az Országgyűlés többsége támogatni fogja.

Az újdonságok közül kiemelte, hogy a társasági adózásban

bevezetik a növekedési adóhitelt.

Azok a vállalkozások, amelyek egyik évről a másikra ötszörösére növelik adózás előtti eredményüket, elhalaszthatják az adó megfizetését, így több forrásuk marad tevékenységük bővítésére.

Tállai András szerint nem lesz adóemelés Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A már ismert módosítási javaslatok közül beszélt a személyi jövedelemadó adókulcsának 16-ról 15 százalékra való mérsékléséről, amivel 120 milliárd forint marad a családoknál.

Így változik az áfa

Az általános forgalmi adó változásai közül kiemelte, hogy a sertés tőkehús áfája 27-ről 5 százalékra mérséklődik, ezáltal 25 milliárd forint marad a fogyasztók zsebében. A kormány elemzi a tapasztalatokat, és utána kerülhet napirendre további alapvető élelmiszerek áfájának a csökkentése, mondta. Tállai András szerint az áfacsökkentésnek meg kell jelennie a fogyasztói árakban és ennek legjobb ösztönzője szerinte a verseny.