Dávidnak adta ki magát a hitelekkel trükköző csaló

Dávid,
Vágólapra másolva!
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya szerint megalapozott a gyanú, hogy K. Roland és társai csalást követtek el, ezért vádemelést javasol. A rendőrség szerint úgy vettek fel közel 90 millió forintnyi hitelt egy osztrák banktól, hogy azt nem is akarták visszafizetni.
Vágólapra másolva!

A rendelkezésre álló adatok szerint K. Roland és társai 2011 tavaszától Ausztria területén található pénzintézetektől fiktív lakcímadatok és hamis jövedelemigazolások felhasználásával euró-alapú hiteleket igényeltek a visszafizetés szándéka nélkül, írja a Police.hu. A nyomozás adatai alapján a csalássorozat fő szervezője egy osztrák állampolgárságú férfi volt, akinek a valódi nevét saját társai sem tudták, mindenki „Dávid” néven ismerte.

Az interneten kezdte

A 35 éves férfi 2011 tavaszán az interneten kezdte toborozni ügyfeleit, mint hitelközvetítő. A hirdetésre jelentkezőket mosonmagyaróvári tartózkodási helyére hívta, majd elkérte személyes okmányaikat. A rendőrség honlapja szerint

vállalta, hogy hitelt intéz Ausztriában, amit nem kell visszafizetni,

valamint a hitelfelvételhez szükséges dokumentumokat is biztosította, cserébe a hitelösszeg felét kérte jutalékként.

Több útlevelet is találtak a házkutatás során Forrás: Police.hu

K. Roland 42 éves budapesti és K. Csaba 42 éves szegedi lakos 2011 márciusában szintén élt a lehetőséggel, majd maguk is „ügyfeleket” toboroztak a hitelfelvételekhez, közreműködésükért esetenként „Dávidtól” 1000 eurót kaptak, írja a Police.hu.

Dávid osztrák

A közlemény szerint a nyomozók megállapították, hogy „Dávid” azonos R.B. osztrák állampolgárral, aki Magyarországon él, bár bejelentett tartózkodási helye nincs. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság egyik alosztályának munkatársai március 19-én mosonmagyaróvári tartózkodási helyén elfogták az osztrák szervezőt. A nyomozók magyar állampolgárok eredeti útleveleit, okmányaik fénymásolatait, osztrák lakcímbejelentő okiratokat, osztrák pénzintézeti iratokat, céges és okmányirodai bélyegzőket találtak a házkutatás során.

Az ügyben 20 gyanúsítottat hallgattak ki a nyomozók, közülük 17 terheltet a hiteligénylés, a többieket hitelközvetítés miatt. A bűncselekménnyel közel 90 millió forintos kára keletkezett egy ausztriai hitelintézetnek, közölte a rendőrség.

A nyomozást a rendőrség május 15-én befejezte, a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal a Bajai Járási Ügyészségnek megküldte.