Vágólapra másolva!
Az idei év több szempontból is kritikus a kockázati tőkepiac szereplő számára; a 2014-es esztendő kiemelkedő eredményeit nem lesz könnyű felülmúlni, a magyar piac alakulását pedig erőteljesen befolyásolhatja a JEREMIE program nagyon várt eredményessége, illetve az állami forráskihelyezés további sorsa – áll a Venture Capital Summit közleményében. 
Vágólapra másolva!

A kockázati tőkepiacok számára 2014 nagyszerű év volt, sőt, a befektetett pénzeszközöket tekintve 2000-ben volt utoljára tapasztalható hasonlóan nagy befektetői kedv. A számok már önmagukban is árulkodóak: míg világszerte összesen 2013-ban megközelítőleg 27 milliárd dollárt fektettek be a kockázati tőkések, addig tavaly már csaknem 45 milliárd dollárt.

Elemzők ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy túlságosan sok az olyan kimagaslónak tűnő lehetőség, amely mögött nincsen tényleges potenciál. Ugyanakkor a helyzet megváltozott az elmúlt 10-15 évben: a piacon sokkal több szereplő van jelen, és rengeteg a szakmailag teljesen reális mértékű befektetés.

A következő évekre a legtöbb elemző a korábbi évekhez hasonló befektetési trendekkel számol. A szolgáltatásokhoz (biztosítás, utazás, hirdetés, egészségügy, pénzügyi szolgáltatások) kapcsolt innovatív megoldások bizonyára nagyon népszerűek lesznek, egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a különböző IT biztonsági megoldások és a virtuális valósággal összefüggő ötletek.

A digitális fizetőeszközök újra izgalmasak lesznek a befektetők számára, illetve várhatóan slágertémát jelentenek majd a tanuló gépek, a Big-Data megoldások és az újgenerációs crowdfunding eszközök – mondja az Andreessen Horowitzszakértője.

Jó helyzetben a magyarországi szereplők

A kockázati tőkepiac magyarországi szereplői kifejezetten kedvező helyzetben vannak. Az Uniós finanszírozású JEREMIE program forrásait 2015. december 31-ig be kell fektetni, ahhoz, hogy ne vesszenek el, ez pedig azt jelentheti, hogy a befektetők még aktívabban keresik a potenciális jelölteket.

A hazai folyamatokat támogathatja a megújuló kutatásfinanszírozási rendszer. Ennek lényege, hogy a magyar gazdaság versenyképessége érdekében olyan programokat indítanak el, amelyek egyes iparágakban az alapkutatásoktól a termékig lefedik a folyamatot.

A 2011-2014 között a közel 70 kockázati tőkebefektetést végrehajtó Széchenyi Tőkealap 2013-ban új tőkebefektetési konstrukciókat hirdetett meg az Európai Bizottságtól kapott felhatalmazás alapján. MÍg korábban 200 ezer euró volt az értékhatár, ma akár 800 ezer eurós tőkeinjekciót kaphatnak a vállalkozások.

A területen dolgozó kormányzati szereplők és az iparág nagyágyúi legközelebb 2015. június 3-án a Venture Capital Summit szakmai konferencián értékelik a jelenlegi helyzetet és nyilatkoznak jövőbeli lehetőségekről.