Itt a tudományos bizonyíték, hogy a pénz nem boldogít

gyerek mobil
Vágólapra másolva!
Nem csak előfordulhat, hogy egy román gyerek boldogabb, mint egy norvég vagy egy német, hanem egy felmérés szerint a legtöbb esetben így is van. A 10-12 éveseknek szinte mindegy, hogy van-e tévéjük, mobiljuk vagy internetük otthon. Később persze ez változik, a boldog gyermekévekhez viszont nem tárgyak kellenek a tudomány szerint.
Vágólapra másolva!

A gazdagabb országok fiatal lakói nem feltétlenül elégedettebbek az életükkel. Egy tanulmány szerint szinte semmi összefüggés nincs aközött, hogy egy gyereknek milyen tárgyai vannak otthon, és hogy mennyire boldog. A 10-12 évesek között a románok a legboldogabbak, pedig gyakran nincs otthon náluk internet vagy tévé.

Nem az számít, hogy van-e a okostelefon. Persze ez később változik Forrás: AFP/Greg Baker

A tanulmány írói azért leszögezik, hogy a gyerekkori boldogság és elégedettség gyakran változik az évekkel. A 12 éven felüli gyerekek már másképp látják a világot, egyre fontosabb lehet nekik, hogy hozzáférjenek olyan dolgokhoz, mint a jó ruha, könyvek vagy saját szoba. A román kamaszok például már nem látják olyan pozitívan életüket, mint a fiatalabb társaik.

A gyerekek elégedettsége saját életükkel kékkel. A zöld oszlop pedig, hogy a 9 alapvető tárgy közül hány hiányzik nekik Forrás: Origo

Felnőttkorban pedig sokat jelenthet a biztos munkahely és a stabil anyagi háttér. Dél-Koreában például a felnőttek látják optimistábban a világot, nem a máshol egyébként egészen derülátó a gyerekek.

Érdekes még, hogy a szegényebb országok gyerekei általában elégedettebbek a saját testükkel, kinézetükkel, ezért általában magabiztosabbak is, mint a fejlettebb országban élő kortársaik.