Megbukott egy hatalmas adócsaló szervezet

bankjegy, 20000, húszezres
Budapest, 2012. február 7. Húszezer forintos bankjegytömbök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Logisztikai Központjában, ahol automata rendszeren átválogatják és ellenőrzik a papírpénzeket, majd a selejteket bedarálják és téglává préselik. A 3-4 hét alatt összegyűlt mintegy 4 tonna pénzbrikettet pályázat alapján rászoruló, közhasznú szervezetek számára ajánlják fel fűtési célra. A mostani szállítmányt a miskolci autista alapítvány bentlakásos intézményébe szállítják. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Hárommilliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek a most lebuktatott áfacsaló bűnszervezet. Vasipari termékeket és szerszámgépeket szereztek be Szlovákiából, amiket számlázási láncokon futtattak keresztül. A csalásban körülbelül hatvan cég vett részt. A pénzügyi nyomozók öt megyében, negyven helyszínen hajtottak végre akciót, öt mikrobusznyi iratot foglaltak le. Nyolc embert kihallgattak, ötöt előzetesbe helyeztek.
Vágólapra másolva!

Vasipari termékek forgalmazására szakosodott bűnszervezetet leplezett le az adóhatóság, a cégek jogosulatlan áfa-visszaigényléssel hárommilliárd forintos kárt okoztak a magyar költségvetésnek, közölte Lengyel Tibor, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának igazgatója. Az egy évig tartó felderítő munka május 11-én zárult le, az érintett cégeket egy debreceni férfi irányította.

Visszaigényelték az áfát

Az eddig beszerzett nyomozati eredmény szerint a bűnszervezet ismert módszerrel dolgozott, Szlovákiából vasipari termékeket, szerszámgépeket, alkatrészeket szereztek be, majd Magyarországon, stróman cégeken keresztül, számlázási láncokon átfuttatva kedvező áron adták tovább a végfelvásárlóknak, akik 15 százalékkal kedvezőbb áron jutottak a termékekhez.

A bűnszervezet papíron

többször is betette a körforgásba az árut,

amely után jogosulatlanul visszaigényelték az áfát, ténylegesen azonban azt a kamionok egyenesen a szervezethez tartozó cégek debreceni telephelyére szállították, ahonnan tüzépekhez, építőipari vállalkozásokhoz jutott el.

Hatvan cég vett részt

A bűnszervezetben elkövetett gazdasági csalásban mintegy 60 cég vett részt, mondta el Lengyel Tibor. A pénzügyi nyomozók által szervezett akcióban öt megyében - Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Pest, Csongrád és Fejér - 40 helyszínén 180 nyomozó, pénzügyőr, adórevizor vett részt. Az egyik budapesti irodában 11 személy nevére kiállított

hamis román személyi igazolványt, jogosítványt és adókártyát foglaltak le.

Elkoboztak még 25 darab bankkártyát is. Lefoglaltak öt mikrobusznyi iratot és 20 számítógépet is.

Hárommilliárd forint áfát csaltak el Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Megtérül a kár

Az okozott kár nagy valószínűséggel megtérül, véli Lengyel Tibor, hiszen nagyértékű ingatlanokat, vagyontárgyakat, bankszámlákat, gépkocsikat zároltak közel hárommilliárd forint értékben.

Eddig nyolc személyt hallgattak ki gyanúsítottként,

akik közül ötöt a Debreceni Járásbíróság előzetes letartóztatásba helyezett.

Czinege Attila, a NAV Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának főigazgatója az elhangzottakat azzal egészítette ki, hogy a nyomozásban nagy segítségükre volt az év elején bevezett ekáer rendszer, amelynek köszönhetően nyomon követhető az áruk mozgása. Az elektronikus árumozgás és árueredet ellenőrző rendszer eredményeként az év eddig eltelt időszakában 40 százalékkal nőttek a régióban költségvetési bevételek.