Virágzik a cigarettacsempészet

trafik, cigaretta vásárlás, dohánybolt, cigarettacsempészet záhonyi határátkelő, illusztráció
Vágólapra másolva!
Kevesebb cigaretta, de sokkal több házi sodrásra való dohány fogyott 2014-ben, mint korábban. A magyar-ukrán határon virágzik a cigarettacsempészet, a feketepiacról kivont dohány tömege hatszorosára emelkedett. Egy profi cigarettacsempész-szervezet akár 7 millió forintot is kereshet egyetlen éjszaka.
Vágólapra másolva!

2014-ben több mint 7,9 milliárd szál cigarettát, szivart és szivarkát értékesítettek Magyarországon, ami elmarad a korábbi évek átlagától, de ehhez még hozzá kell adni a valószínűleg rekordmennyiségű, 5700 tonna fogyasztási dohányt, amiből könnyedén lehet annyi cigarettát sodorni, amennyivel kevesebb cigaretta fogyott, mint 2013-ban, értékeli a a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatait a Magyar Nemzet.

Virágzik a feketepiac

A sodort cigaretta előretörésénél sokkal fontosabb a bűnügyi statisztikák változása. 2011 és 2013 között évente 60-70 millió szálnyi cigarettát foglaltak le a különböző eljárások során. Aztán tavaly ez a mennyiség 100 millió fölé ugrott, és ezzel egy időben

a feketepiacról kivont dohány tömege 4,5 tonnáról csaknem hatszorosára,

26 tonnára emelkedett.

A magyar-ukrán határon

A cigarettacsempészet nagy része a magyar-ukrán határon bonyolódik. Ukrajnában egy doboz alsó középkategóriás cigaretta 113-115 forintos áron szerezhető be, amit 60-70 forintos felárral adnak el a magyar megrendelőknek. Ennek fejében az ukrán fél vállalja a csomagolást és a szállítást. A magyar bűnözők aztán a 170 forintos cigaretta dobozonkénti árára még rátesznek 60-70 forintot, és ez lesz a magyar ár.

A cigarettacsempészet nagy része az ukrán-magyar határon bonyolódik Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Hétmillió egyetlen éjszaka

A NAV nemrégiben felszámolt egy bűnszervezetet, amely képes volt egyetlen éjszaka alatt akár 250 ezer doboz cigarettát is átvenni az ukránoktól. Ez azt jelenti, hogy

mind az ukrán, mind a magyar fél 16-17 millióval lett gazdagabb néhány óra alatt.

Ha ebből levonjuk a költségeket, akkor is 6-7 millió forint ütötte a markukat.

Szavazzon!

Az Ön dohányzási szokásai változtak az elmúlt években?