Szétkaphatja a kormány az egyik budapesti egyetemet

felsőoktatás, továbbtanulás, 
A Corvinus Egyetem új épületének bejárata
Vágólapra másolva!
Más intézmények közt oszthatja szét a kormány a Corvinus kertészettudományi, élelmiszer-tudományi, tájépítészeti karait. A Budai Campust, ami ezeknek jelenleg otthont ad, eladnák. Az egyetem vezetése május 20-án jelentheti be az átszervezést a dolgozóknak.
Vágólapra másolva!

A Budapest Corvinus Egyetem (BCE) szétdarabolására készül a kormány, értesült a Vs.hu. Május 20-án dolgozói állománygyűlés lesz a BCE Villányi úti épületének dísztermében, az egyetem vezetése itt jelentheti be az átalakítást.

Más intézményekhez kerül

A BCE Budai Campusát szüntetheti meg a kormány, az alábbi forgatókönyv szerint:

  • A kertészettudományi kar: Gödöllőre kerül a Szent István Egyetemre.
  • A tájépítészeti kar osztódik: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és/vagy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fogadja be.
  • Az élelmiszer-tudományi kar Hódmezővásárhelyre, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára és/vagy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre költözik.

A kiköltözés után a Villányi úti ingatlanegyüttest a hozzá tartozó 7,3 hektáros arborétummal együtt értékesítheti az állam. A lap meg nem erősített információi szerint a bevételből a kormány

a Budai Vár rekonstrukcióját akarja finanszírozni

(pontosabban az önrészét, mert uniós támogatást szeretnének igénybe venni hozzá).

A BCE Budai Campusát ürítené ki a kormány Forrás: MTI/Beliczay László

A kormány nem cáfolta

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az átszervezés tényét nem erősítette meg, de nem is cáfolta: "A magyar felsőoktatás strukturális átalakításának szükségességéről és lehetséges irányairól a széles körben egyeztetett és a kormány által elfogadott Fokozatváltás a felsőoktatásban című stratégia tartalmaz részletes információkat. Az egyes intézmények és karok átalakítására vonatkozó javaslat

és azok gazdasági és társadalmi környezetével, ezért az Önök által feltett kérdésekre a későbbiekben tudunk válaszolni. A minisztérium az érintett intézményekkel való egyeztetés megkezdése után az átalakítás irányairól részletes tájékoztatást fog adni."

A tárca által hivatkozott Fokozatváltás a felsőoktatásban című dokumentumban van szó az intézményrendszer átalakításáról, de konkrétumok nem szerepelnek benne, így a BCE-t érintő tervek sem.

Korábban is felmerült

A BCE szétdarabolása már 2014 nyarán is felmerült, akkor olyan hírek láttak napvilágot, hogy a kertészeti, az élelmiszer-tudományi és a tájépítészeti kart a Szent István Egyetemhez, míg a társadalomtudományit a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez csatolnák.

Ezzel a BCE megszűnt volna önálló egyetemként létezni, ahhoz ugyanis minimum három önálló karra van szükség. A Corvinusnak hat karja van, ha a mostani terv megvalósul, akkor marad még három, a gazdálkodástudományi, a közgazdaságtudományi és a társadalomtudományi.