Szerepe van Matolcsyéknak az ingatlanpiac szárnyalásában

gazdasági bizottság
Budapest, 2014. december 9. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén 2014. december 9-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A nulla közeli kamatkörnyezetben az ingatlanokon elérhető magas hozam vonzza a befektetőket, az ingatlanpiac túljutott a válságon. A jegybank növekedési hitelprogramjából sok cég irodát vagy ingatlant vásárol. A jegybank banki portfóliókat vásárol, és saját célra is vett a közelmúltban ingatlanokat.
Vágólapra másolva!

A bankok elkezdték az ingatlanprojektek hitelezését, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramját pedig sok cég használja ki arra, hogy még jó áron vásároljon saját irodát vagy ipari ingatlant, mondta Salamon Adorján, az Eston ingatlantanácsadó cég ügyvezető igazgatója.

Rossz portfóliókat vásárol

A jegybank azzal is szerepet vállal az ingatlanpiacon, hogy a banki rossz portfóliók megvásárlásával mintegy egymilliárd eurónyi ingatlanhoz jut, amelyet azonban várhatóan csak rövid- vagy középtávon tart meg. Ezek a kereskedelmi ingatlanok az A-kategória alsó szegmensébe, illetve a B-kategóriába tartoznak, tájékoztatott az ügyvezető. Emellett az MNB

60-70 millió euró értékben vásárolt saját célra ingatlanokat.

Vonzza a tőkét

A magyar ingatlanpiac túljutott a válságon, véli Salamon Adorján, a nullához közeli kamatkörnyezetben ugyanis az ingatlanon elérhető 7-8 százalékos hozam vonzza a tőkét.

A jegybank 60-70 millió euró értékben vásárolt saját célra ingatlanokat Forrás: MTI/Soós Lajos

Fejlesztési célra keresnek

Az irodapiacon széthúzódtak a bérleti díjak a szakember szerint, a válság előtt 10-14 euró közötti négyzetméterenkénti havi díjon lehetett A-kategóriás irodát bérelni, ma a díj 6 és 14 euró között szóródik. Hozzátette, hogy a válság óta most először keresnek fejlesztési célra telket a piacon.

A nagy befektetők még sehol

A magyar piac még mindig csak fele a cseh piacnak és nem éri el a román piac méretét sem, mondta el a nemzetközi ingatlanpiacról szólva Kiss Ernő, az Eston társigazgatója. A nagy intézményi befektetők

még nem jelentkeztek újra a válság óta.

Nagyobb súllyal vannak jelen a befektetési piacon a szállodák, ezen a területen és a lakások piacán jelentek meg az orosz befektetők.

Új és pozitív jelenségként említette a társigazgató azt, hogy a svéd Skanska, a fejlesztő cége mellé visszahozta Magyarországra a kivitelező divízióját is.

Városközpontokat terveznek

Újra megjelentek az irodapiacon a hosszú távú bérleti szerződések. Új jelenség az, hogy a tulajdonosok nem egyszer kifizetik a meglévő kisebb bérlőjük elköltözési költségét, csak hogy helyet teremtsenek egy nagyobb bérlőnek, mondta Pál Tamás divízióvezető. A bérlők megkövetelik az iroda környékén a kiegészítő szolgáltatásokat is. Ebből a szempontból jó példa a Corvin-negyed, ahol nem csak éttermek vannak, de bevásárolni is lehet. A tervezett fejlesztéseknél új jelenség, hogy

nem pusztán irodákat, hanem városközpontokat terveznek.