Ezek idén a legkeresettebb szakmák

audi gyár, szakmunkástanoncok, szakmunkás, szerelő
Vágólapra másolva!
Informatikusokat, pénzügyi munkatársakat és szakmunkásokat keresnek leginkább külföldön. A szakképzéssel rendelkezők közül a szakácsok, pékek, hentesek és villanyszerelők találnak a legkönnyebben munkát.
Vágólapra másolva!

Közzétette a 2015-ös, globális felmérését a Manpower Group humánerőforrás-cég. A kutatásban arra keresték a választ, mely szakmákra van világszinten a legnagyobb kereslet. A felmérésből kiderült, leginkább a jól képzett szakmunkásokból van hiány: különösen szakácsokból, pékekből, hentesekből, gépészekből és villanyszerelőkből.

Sok betöltetlen munkahely

Szintén könnyen elhelyezkedhetnek azok, akik üzletkötői, mérnöki (főleg gépész-, villamos- és építőmérnök), technikusi, és gépjármű-vezetői (különösen kamionsofőr, futár és építkezési munkagép-vezető) végzettséggel rendelkeznek. A menedzserek, könyvelők és pénzügyi elemzők, adminisztrátorok, informatikusok (fejlesztők és programozók, adatbázis-adminisztrátorok, IT-menedzserek), és a munkagépkezelők szintén hiányszakmának számítanak.

Szakmunkás-képzés a debreceni Povolny Ferenc Szakképző Intézetben Forrás: MTI

2014-hez képest a sofőrök iránti kereslet nőtt a leginkább. Tavaly még csak a tízedik legkeresettebb szakma volt, idén viszont már az ötödik. A munkagép-kezelői szakma szintén új elem az első tízben, tavaly csak a tizenkettedik volt. A Manpower Group szerint a hiányszakmákat igénylő munkahelyek 35 százalékát nem tudják betölteni. Ha sikerül, ott gyakran hiányoznak a szakmai kompetenciák, vagy a szakmai tapasztalat.

Magyarországon az OKJ-s képzések közül a mérlegképes könyvelői képzésre jelentkeztek a legtöbben – ez szintén hiányszakmának számít, emellett viszonylag jól fizetik is. Ezt követi a a társadalombiztosítási ügyintéző és a bérügyintéző képzés, valamint a raktáros és a targoncavezető tanfolyamok.

Egyre kevesebb szakmunkás

Az Eduline-on idézett felmérés szerint az Európai Unióban évről évre kevesebb szakmunkást képeznek. Az European Job Mobility Bulletin az EURES nevű álláshirdető oldalon közzétett hirdetések alapján állította össze a legkeresettebb szakmák toplistáját. Eszerint 2014 első negyedévében a legtöbb álláshirdetésben pénzügyi és értékesítési, vagy szálloda- és vendéglátóipari dolgozókat, bolti eladókat, háztartási alkalmazottakat, elektronikai és mérnök technikusokat, gépszerelőket, sofőröket, építészeket és mérnököket, valamint építőmunkásokat kerestek.

Világszerte hiányszakma a gépészet Forrás: MTI/Matusz Károly

Boltos, szakács, kamionsofőr

Az EURES oldalán emellett valós időben is követhető, melyek épp a legkeresettebb szakmák: jelenleg leginkább bolti eladókat, telefonos ügyfélszolgálatosokat, ápolókat, kamion- és teherautósofőröket, szoftverfejlesztőket, értékesítőket, felszolgálókat és szakácsokat, fémmegmunkáló szerszámgépészeket, illetve képesítés nélküli ipari dolgozókat keresnek. A tagállamok adatai szintén elérhetőek, Nagy-Britanniában például telefonos ügyfélszolgálatosokból, szoftverfejlesztőkből és bolti eladókból van a legnagyobb hiány, míg Ausztriában főleg felszolgálókat, szakácsokat, bolti eladókat, és takarítókat keresnek leginkább.

Magyarországon szintén a szakmunkások vezetik a listát: jelenleg beosztott eladókat, szakácsokat, kamion- és teherautósofőröket, valamint szerszámkészítőket keresnek a legtöbben.