Athén nem tud törleszteni az IMF-nek

Sziriza, Syriza
Alexis Tsipras, leader of the radical leftist party Syriza, delivers a speech during a congress of the party in Athens, on January 3, 2015. Syriza, tipped to win the January 25 parliamentary election in Greece, is a coalition of leftist groups who oppose austerity and privatisations and want to renegotiate the country's EU-IMF bailout deal. AFP PHOTO / ANGELOS TZORTZINIS
Vágólapra másolva!
Görögországnak június 5-én 300 millió eurót kell törleszteni az IMF-nek, a kormánypárt szóvivője azt mondta, nem fognak tudni fizetni. Kivéve, ha addig meg tudnak egyezni a hitelezőikkel.
Vágólapra másolva!

Ha addig nem tudnak megegyezni a hitelezőkkel, az eurócsoporttal és az IMF-fel, Görögország

június 5-én nem fogja tudni kifizetni az IMF-nek a soron következő törlesztőrészletet,

mondta Nikosz Filisz, a Sziriza szóvivője, írja a Reuters hírügynökség. Görögországnak bő 300 millió eurót kell törlesztenie a Valutaalapnak azon a napon, ha nem teszi meg, az csődöt jelent. Athénnak ráadásul nem csak ez a törlesztése van júniusban az IMF felé, hanem még három a rákövetkező két hétben, összesen 1,5 milliárd euró értékben.

A nyugdíjak fontosabbak

Jannisz Varufakisz görög pénzügyminiszter a brit Channel 4 televíziónak azt nyilatkozta, ha Athén a nyugdíjak, a közszféra bérei és belföldi tartozásai mellett törleszteni tud az IMF-nek, akkor törleszteni fog. Ha nem lesz mindenre elég pénz, akkor

a nyugdíjak és a bérek kifizetése elsőbbséget fog élvezni.

Elodáznák a csődöt

A megegyezés azt jelentené, hogy Görögország lehívhatja a még futó mentőcsomagból megmaradt részt, amiből legalább néhány hónapig elkerülheti a csődöt. Athén hitelezői, az eurócsoport és az IMF a pénzért cserébe megszorításokat várnak, a Sziriza viszont megszorításellenes programmal került kormányra, így az álláspontok csak nehezen tudnak közeledni.

Mindig optimista

Jannisz Varufakisz egyébként optimista, május 18-án, hétfőn egy tévéinterjúban azt mondta, Athén még a héten megegyezhet hitelezőivel. Varufakisz optimizmusa viszont nem biztos, hogy mérvadó, a görög pénzügyminiszter az eurócsoport május 11-ei találkozója előtt is napokon belülre várta az áttörést, ami azóta sem következett be.

Sőt a találkozó után az eurócsoport közös közleményében az állt, több időre van szükség a vitás kérdések megoldásához (a találkozóról itt írtunk bővebben).

Athén nem tud majd törleszteni az IMF-nek, ha nem egyeznek meg, június 5-én jön a csőd Forrás: AFP/Angelos Tzortzinis

Kedvező ajánlat

Ugyanakkor a görög To Vima újság szerint az Európai Bizottság

a korábbiaknál kedvezőbb ajánlatot tett Athénnak,

ami kevés konkrétumot, sokkal inkább irányvonalakat tartalmaz. Különösen, ami a bérek és a nyugdíjak reformját illeti, a felek közt ezekben a kérdésekben a legnagyobbak az ellentétek. Az ajánlat olyannyira kedvező, hogy a Businessinsider.com kételkedik benne, az eurócsoport minden tagja elfogadná-e.

A kiszivárgott információk szerint Brüsszel 2015-re 0,75 százalékos költségvetési többletet, 2016-ra 2 százalékost, 17-re és 18-ra pedig 3,5 százalékost várna el Görögországtól.

Távol a megegyezés

Az Európai Bizottság tagadja, hogy ilyen ajánlatot tettek volna Athénnak. A Valutaalap jelentéseiből az derül ki a Businessinsider szerint, hogy a megegyezés

jóval távolabb van annál az egy hétnél,

amit Varufakisz említett. Az IMF a jelentések szerint konkrét bér- és nyugdíjreformokat követel, ezekben nem tudnak megegyezni a görögökkel.