Javított Magyarország kilátásain a Fitch Ratings

hitelminősítő, Fitch
2557350 Russia, Moscow. 01/19/2015 Fitch Ratings agency logo. Vitaliy Belousov/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította Magyarország államadós-osztályzatainak kilátását az eddigi stabilról a Fitch Ratings, egyebek mellett a magyar gazdaság külső mutatóinak markáns javulásával indokolva a lépést.
Vágólapra másolva!

Két besorolásra érvényes

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentett döntése a devizában és forintban fennálló hosszú távú államadósság-kötelezettségek "BB plusz", illetve "BBB mínusz" besorolásaira érvényes. A cég egyben megerősítette ezeket az osztályzatokat.

Pozitívra javította Magyarország államadós-osztályzatainak kilátását a Fitch Forrás: RIA Novosti/Vitaliy Belousov

Erre alapoznak

A Fitch Ratings indoklásában kiemelte, hogy a magyar folyómérleg-egyenleg 2010 óta rendre magas többletekkel zár; a tavalyi folyómérleg-többlet a hazai össztermék (GDP) 4,2 százaléka volt. Ez - az ipari termelés bővülése nyomán - erőteljes áru- és szolgáltatás-exportot tükröz, valamint azt, hogy a külső adósság leépítéséből eredően csökkentek a külső kamatfizetési kötelezettségek - áll a Fitch londoni elemzésében.

Az államháztartási hiány jobb a vártnál

A 2,6 százalékos tavalyi GDP-arányos államháztartási hiány jobb volt a vártnál, különös tekintettel arra, hogy 2014 választási év volt - hangsúlyozzák a Fitch Ratings elemzői. A cég középtávra is azt jósolja, hogy az államháztartási hiány a 2-2,5 százalék közötti sávban marad.

A másik két hitelminősítő is így látja

A hosszú futamú devizaadós-besorolás azonos a másik két nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's hosszú távú magyar szuverén minősítésével, és egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású "BBB" sáv alsó szélétől.

Befektetési ajánlású lehet

Ha a Fitch Ratings javítja a magyar szuverén devizaadós-osztályzatot, ez a besorolás ennél a cégnél visszakerülne a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába. A másik két hitelminősítő továbbra is stabil kilátást tart érvényben a magyar adósbesorolásokra.