A kormány 49 milliárdot szán a vizes vb-re

Dagály uszoda, alapkőletétel, Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós istván főpolgármester, Julio Maglione, a FINA elnöke
Dagály uszoda ünnepélyes alapkőletétel 2015 május 15-én - résztvevők Orbán Viktor miniszterelnök.
Vágólapra másolva!
Három évre 49 milliárd forintot különít el a kormány a 2017-es vizes világbajnokság budapesti rendezésére, derült ki a Magyar Közlönyből.
Vágólapra másolva!

Az összeget a FINA Úszó-, Vízilabda-, Műugró, Műúszó és Nyíltvízi Világbajnokság megrendezéséhez szükséges egyes létesítmény-fejlesztésekhez, közlekedés-fejlesztésekhez, árvízvédelmi műtárgy létesítéséhez, a szükséges közműfejlesztésekhez, továbbá egyéb kiegészítő feladatokhoz különítették el.

A kötelezettségvállalások összege a 2015–2017. években nem haladhatja meg a 49 milliárd forintot, olvasható a közlönyben.

A Dagály uszoda alapkövét már letették Fotó: Szabó Gábor - Origo

Korábban még arról szóltak a hírek, 24,5 milliárd forintba kerül Magyarországnak az, hogy megrendezi a 2017-es vizes világbajnokságot. Erről márciusban Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a Nemzetközi Úszó Szövetség alelnöke beszélt.

Orbán: Ez lesz a legnagyobb

Április közepén Orbán Viktor miniszterelnök és Julio C. Maglione, a Nemzetközi Úszó Szövetség elnöke írta alá a 2017-es vizes világbajnokság budapesti rendezéséről szóló megállapodást Lausanne-ban. A kormányfő akkor azt mondta, hogy

ez lesz a legnagyobb sportesemény,

amelyet az ország valaha rendezett, sőt a látogatók száma alapján kiderülhet, hogy minden tekintetben a legnagyobb esemény, amelyet valaha rendezett Magyarország.

Tarlós lesz a fővédnök

A szervezőbizottság elnökeinek, Kósa Lajosnak és Gyárfás Tamásnak a felkérésére Tarlós István, Budapest főpolgármestere elvállalta a fővédnöki tisztet a világbajnokságra.