Elbuktak a magyar végrehajtók, beszántják a szervezetüket

HASZNÁLATI TÁRGY lakat lezárt árusítóhely pecsét TÁRGY Budapest, 2014. május 5.
A bírósági végrehajtás pecsétje a budapesti Citadella egyik lezárt árusítóhelyének lakatján 2014. május 5-én. Végrehajtásra hivatkozva rendőrök tartják lezárva a Citadellát az
Budapest, 2014. május 5. A bírósági végrehajtás pecsétje a budapesti Citadella egyik lezárt árusítóhelyének lakatján 2014. május 5-én. Végrehajtásra hivatkozva rendőrök tartják lezárva a Citadellát az oda felvezető út sorompójánál. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Hosszú harc végére tehet pontot az Igazságügyi Minisztérium múlt szerdán benyújtott törvénymódosítási javaslata, amely megszüntetné a végrehajtói kamarát. A szervezet eddigi közfeladatait átvehetik a kormány hivatalnokai. Az évente befolyó milliárdokkal és a 3-4 milliárdos kamarai megtakarítással is az állami apparátus rendelkezhet a törvénymódosítás elfogadása után. Hatékonyságjavulást nem várnak a változásoktól a szakértők, de a kamarai tagság és a vezetés könnyen lecserélődhet. 
Vágólapra másolva!

Egy hosszabb harc kisebb-nagyobb csörtéi után végleges megoldást talált a kormány a végrehajtók megregulázására. Egy módosítóval eltörölnék a közfeladatokat és az érdekképviselet is ellátó kamarát.

Helyette létrehoznak egy új szervezetet, amelybe már a saját embereit ültetheti a kabinet.

Ha a nyár végére tényleg feláll a végrehajtói kar, akkor onnantól a bírósági végrehajtáshoz kapcsolódó közfeladatokat átveszik az Igazságügyi Minisztérium emberei.

A közfeladatok ellátását a miniszter által kinevezett apparátus veszi át Forrás: MTI/Komka Péter

A végrehajtók által választott testületnél csak az érdekképviselet marad. Mivel a munka dandárját a minisztériumi emberekre tolja a tervezet, a pénzt is úgy osztják el, hogy arról szinte teljes egészében ők rendelkezhessenek. Ezzel gyakorlatilag a minisztérium – és közvetve a kormány – alá kerültek a végrehajtási rendszer működtetését szolgáló pénzek.

A jelenlegi túlfűtött időszakban ez évente milliárdos bevételt jelenthet, de a kamara megtakarításai is kitesznek 3-4 milliárd forintot.

A végrehajtókhoz érkező pénzek felett sem rendelkezhetnek többé maguk a végrehajtók Forrás: MTI/Marjai János

A kamarai vezetés már érezte a vesztét

A kormányzati reformkísérleteket könnyen értelmezhette személyes támadásnak a kamara vezetése. Ilyen lépés volt a miniszteri biztos kinevezése a testület élére. A feladatra kijelölt Szekér Judit a szervezet átvilágítását is megkezdte tavaly novemberben, a feladat egy részével viszont az akkori államtitkár, Patyi Gergely egy ismerősét bízta meg. Az Origo erről szóló cikke után Patyi Gergely lemondott tisztségéről, a miniszteri biztos a helyén maradt, a minisztérium viszont felbontotta a szerződést a céggel.