Rengeteg egyetemista akar külföldön letelepedni

München, 2015. május 5.
Egy férfi ül a müncheni főpályaudvaron 2015. május 5-én, a német mozdonyvezetők egyhetes sztrájkjának első napján. (MTI/EPA/Tobias Hase)
München, 2015. május 5. Egy férfi ül a müncheni főpályaudvaron 2015. május 5-én, a német mozdonyvezetők egyhetes sztrájkjának első napján. (MTI/EPA/Tobias Hase)
Vágólapra másolva!
A legtöbb egyetemista külföldi utazást, lakásvásárlást és családalapítást tervez a következő 3-5 évre, de 46 százalékuk azt is komolyan tervezi, hogy külföldön telepedjen le. Céljaik megvalósításához szinte egyáltalán nem számítanak családi segítségre. 
Vágólapra másolva!

Alig, vagy egyáltalán nem számítanak az egyetemisták arra, hogy a szüleik anyagilag támogatni tudják őket céljaik megvalósításában, derül ki a a CIG Pannónia egyetemisták körében végzett felméréséből. A megkérdezettek a következő célokat szeretnék megvalósítani:

Az önálló albérletbe költözéshez a diákok 10 százaléka, a saját lakás esetén pedig mindössze 4 százaléka vár szülői segítséget. A többi célkitűzés megvalósításához azonban egyáltalán nem kalkulálnak a család támogatásával.

Több mint 20 millió kellene

Az önálló életkezdéséhez a válaszadók 31 százaléka szerint több mint 20 millió forintra lenne szükség, és csupán 11 százalékuk gondolja úgy, hogy 1-2 millió forint is elegendő lenne.

Csupán a válaszadók 2 százalékának a szülei tesznek, vagy tettek félre pénzt

kimondottan azzal a szándékkal, hogy gyermekük életkezdését támogassák.

Az egyetemisták majdnem fele tervezi a külföldi letelepedést Forrás: MTI/EPA/DPA/Tobias Hase

Kétharmad dolgozik

A felsőoktatás költségeinek finanszírozásához a diákok 85 százaléka vesz igénybe szülői támogatást, emellett sokuknak (65 százalék)

dolgoznia is kell, hogy fedezni tudják a költségeiket.

A megkérdezettek 13 százaléka alkalmanként kap pénzt családjától, a legtöbb diákot viszont havi jövedelmükből támogatják a szülök: 50 százalékuk havonta kap zsebpénzt, közel ugyanennyi hallgatót a számlák kifizetésével, illetve az otthonlakás lehetőségével támogatja a család.

10 százalék nem kap zsebpénzt

Akik rendszeres szülői apanázsban részesülnek, azok közül a legtöbben (55 százalék) havi 20-50 ezer forint közötti összeget kapnak, és csupán 12 százalékuk említett ennél magasabb összeget.

A fiatalok 10 százaléka egyáltalán nem kap a családjától támogatást.