Túl bonyolult az elszámolás

bérszámfejtés, fizetési elszámolás, fizetett szabadság, munka törvénykönyve, Kathleen Malone adóbevallásokat vizsgál a Kentucky állam beli Covingtonban, illusztráció
Vágólapra másolva!
Az elszámolásban érintett ügyfelek 2-5 százaléka tett panaszt az elszámolás miatt. Mivel a legtöbb ügyfélnél végéhez közeledik a rendelkezésre álló határidő, a szolgáltatók már túl vannak az első kör nehezén. 
Vágólapra másolva!

A panaszoknak vélhetően kis hányada jut el a Pénzügyi Békéltető Testülethez, mivel a legtöbb nem fogalmaz meg konkrét kifogást. Ez a kétmillió kiküldött levél alapján kissé soknak tűnhet – több tízezer panaszt jelentene –, ám az érdemi kifogások száma ennek csak a töredékét jelenti.

Nem értik

Az ügyfelek nagyon jelentős hányada általános, nem értelmezhető ok miatt emelt kifogást,

például az egész folyamatot nem érti,

másrészt jelentős azoknak az aránya is, akik csak a részletes levezetés okán fordulnak bankjukhoz.

Hamarosan a panaszok benyújtásának határideje is lejár Forrás: AFP/Getty Images/Mike Simons

A Budapest Banknál és a Budapest Autónál az érintett ügyfeleknek néhány százaléka élt eddig a panasztétel lehetőségével. A Budapest Bankhoz leggyakrabban az árfolyamgátas (gyűjtőszámla hiteles) ügyfelektől érkezik észrevétel a hitelük futamidejének meghosszabbítása kapcsán.

Kevés autóhiteles panaszkodik Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Budapest Autónál a panaszok egy része a visszatérített összeg nagyságrendjére, számítási módjára vonatkozik, míg mások a hátralévő futamidőre vonatkozó törlesztési ütemezést vitatják.

Az UniCredit Banknál az ügyfelek mintegy 5 százaléka jelezte panaszát vagy az elszámolással kapcsolatos valamilyen igényét. Az OTP Banknál az ügyfelek körülbelül 1-2 százaléka tett panaszt az elszámolással kapcsolatban. A CIB csoporthoz eddig a kiküldött levelek számához viszonyítva kevesebb, mint 3 százaléknyi panasz érkezett – közölték a hitelintézetnél.

Egyszerűsített ügymenet

A szabályozás szerint, ha az ügyfél nem ért egyet az elszámolásról szóló tájékoztatóban foglaltakkal, a levél kézhezvételéről számított 30 napon belül panaszt tehet a pénzintézetnél, amelynek 60 napja van annak megválaszolására.

A banki elszámolásával elégedetlen adós háromlépcsős jogorvoslattal élhet:

előbb a bankjánál kell kezdeményeznie a probléma megoldását, ezt követi a pénzügyi békéltető testület előtti eljárás, és aki ennek a döntésével is elégedetlen, az a lakóhelye szerint illetékes járásbírósághoz fordulhat jogorvoslatért - írja a Világgazdaság.