Jöhet a szlovák gáz

Orbán Viktor; FICO, Robert Kistompa, 2015. február 9.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Robert Fico szlovák kormányfő kezet fog a Barátság I. kőolajvezeték felújítása alkalmából rendezett ünnepségen a szlovák Transpetrol kőolajszállító vállalat kistompai
Kistompa, 2015. február 9. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Robert Fico szlovák kormányfő kezet fog a Barátság I. kőolajvezeték felújítása alkalmából rendezett ünnepségen a szlovák Transpetrol kőolajszállító vállalat kistompai átemelő állomásánál 2015. február 9-én. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Jöhet a gáz Szlovákiából július 1-jétől a magyar-szlovák gázvezetéken, miután a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal kiadta az ehhez szükséges működési engedélyt.
Vágólapra másolva!

A MEKH határozatára hivatkozva a Magyar Nemzet azt írta, hogy a csővezetéket üzemeltető, állami tulajdonú Magyar Gáz Tranzit Zrt. megkapta a szállítási, illetve a rendszer-üzemeltetői engedélyt.

110 kilométer hosszú

A határozat értelmében július 1-jétől kezdhetik meg a kereskedelmi gázszállítási tevékenységet, miután a vezeték próbaüzeme a közelmúltban lezárult. Az MGT a jövő hét elején teszi közzé a július havi szabad kapacitásait, amelyekre jelentkezni lehet.

Forrás: MTI/Komka Péter


A lap emlékeztet arra, hogy Robert Fico szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnök 2014 márciusában adta át ünnepélyesen a magyar-szlovák gázvezetéket. A mindkét irányba szállítani képes vezeték 110 kilométer hosszú, éves szállítási kapacitása Magyarország felé évi 4,4 milliárd köbméter, míg az ellenkező irányba 1,6 milliárd köbméter.