Varázslatos és csodálatos vezetői vannak Magyarországnak

Abdel-Fattáh el-Szíszi és Orbán Viktor
Abdel Fattah al-Sisi látogatása Magyarországon, 2015.06.05.
Vágólapra másolva!
A magyarok tisztelik az egyiptomiakat. A magyarok tisztelik a muzulmánokat. A magyarok tisztelik a kulturális sokszínűséget. Ezt mondta Orbán Viktor. Tényleg.
Vágólapra másolva!

Orbán Vikor pénteki beszédében legalább 10 alkalommal hangzott el, hogy a magyarok tisztelik az egyiptomiakat. A miniszterelnök és Abdel Fattah el-Sziszi egyiptomi államfő délelőtt a parlamentben tartott közös sajtótájékoztatót.

A saját útjukat járják Fotó: Bielik István - Origo

Hol van a tűz?

A magyar miniszterelnök enerváltnak, kedvetlennek tűnt. A szokásos tűzrőlpattant lendület nélkül vágott bele a beszédjébe. Egyiptom különleges ország. Egy stabil Egyiptom nélkül az arab térség sem stabil, sőt Európa sem lehet az, mivel a modern korban már összeszűkültek a távolságok. A magyarok nagyra tartják a kultúrát, Egyiptom pedig az emberiség bölcsője. Ebből már összerakhatjuk, hogy miért is tiszteli az egyiptomit a magyar.

A jóisten adománya

A magyarok hisznek a kulturális diverzitásban.

A kultúrák közötti különbözőség a jóisten adománya

- mondta Orbán, de azt nem részletezte, melyik istenre gondol. Kiderült mégis, hogy más kultúrákról csakis a tisztelet hangján beszélhetünk.

Attól még, hogy a nyugati világ társadalmi berendezkedése jól működik a nyugati világban, egyáltalán nem biztos, hogy jól működik a nem nyugati világban. Ennek eldöntése minden nép saját ügye. Egyiptom a saját útját járja, ezért szintén tiszteletet érdemel - derült ki.

Orbán szerint a civilizáció bölcsőjét tisztelik a magyarok Forrás: Origo

Világszínvonalú segítség

A saját útját járó Egyiptom komoly gazdasági bajokkal küzd. A jelenlegi vezetés nem korszerűsíteni, hanem megmenteni próbálja az ország gazdaságát. Ehhez az újjáépítéshez a magyarok is hozzá tudnak tenni szakértelmükkel a vasút, a vízgazdálkodás, az egészségügy és a „modern városok üzemeltetése” területén. Ezekben ugyanis világszínvonalú a magyar - adott gyors gazdasági értékelét a magyar miniszterelnök.

Ezt gondolják a magyarok az iszlámról

Az egyiptomi államfő az iszlám világból érkezett - állapította meg Orbán Viktor. Európában sok helyen félnek ettől a vallástól, és ellenségként tekintenek rá, de Magyarország nem ilyen hely.

A magyarok ugyanis tudják, hogy

az iszlám a világ egyik nagy lelki és szellemi alkotása,

éppen ezért tisztelni kell.

Katonadolgok

Az is kiderült, hogy a magyarok soha sem ódzkodtak az olyan katonai vezetőktől, mint Abdel Fattah el-Sziszi. Sőt, nem egyszer a keménykezű, fegyelmezett katonai vezetők vették át az irányítást, ha szorult a hurok Magyarországon, és meg is oldották a problémákat.

A katonaemberek később is szóba kerültek. Kiderült, hogy katonai együttműködés is lesz a két ország között. Ez alatt egyrészt technikai együttműködést, másrészt a tisztek közös képzését kell érteni.

Ezen felül három szerződést is aláírtak. A Ganz Motor és az Exit Bank vezetői az egyiptomi külügyminiszterrel állapodtak meg 200 magyar vasúti kocsi megrendeléséről. A két ország belügyminiszterei egy rejtélyes, belügyminisztériumok közötti együttműködést szentesítettek, Orbán és az egyiptomi államfő pedig egy közös nyilatkozatot írt alá a két ország közötti együttműködésről.

Abdel Fattah al-Sziszi gratulált a magyaroknak a csodálatos vezetőkhöz Fotó: Bielik István - Origo

Ösztöndíj

Eddig több mint 600 egyiptomi diák tanult Magyarországon, de ez a szám a jövőben még nagyobb lesz. Orbán ugyanis bejelentett egy százfős ösztöndíjkeretet, amit kifejezetten az egyiptomi diákoknak szánnak.

Álljatok ki értünk!

Az egyiptomi kormányfő tömörebb volt. Először is gratulált a magyaroknak a varázslatos és csodálatos vezetőkhöz (tényleg), majd felsorolta, hogy mi mindenről tárgyaltak Orbánnal: terrorizmus, Szíria, Irak, külpolitika, belpolitika, gazdaság. Ezek után megkérte a magyarokat, hogy álljanak ki Egyiptomért az Európai Unióban. Az EU ugyanis igaztalanul kritizálja őket, mert nem értik meg az országot. A magyarok viszont megértik őket,

így nekik kell felhomályosítani a zavaros brüsszeli fejeket.

Az is kiderült, hogy az egyiptomi nép fejlődni akar.