Külső okok miatt lassulhat a magyar gazdaság

Lenner Áron Márk beszél installáció Közéleti személyiség foglalkozása MŰALKOTÁS politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY szobor
Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára mond beszédet Szőke Gábor Miklós szobrászművész Pécsi Muzsikusok című szobra előtt 2012. augusztus 30-án a Kossuth téren. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) installációja az Új Széchenyi Terv keretein belül elért turisztikai fejlesztések eredményeire hívja fel a figyelmet.
Vágólapra másolva!
Külső ok, elsősorban geopolitikai feszültség vagy az eurózóna válságának mélyülése vezethetnek a magyar gazdasági növekedés esetleges lassulásához, mondta Lenner Áron Márk belgazdaságért felelős helyettes államtitkár.
Vágólapra másolva!

A helyettes államtitkár nem lát olyan okot a magyar gazdaság belső szerkezetében, amely lassuláshoz vagy a növekedés megállásához vezetne. Jelezte: az eurózóna válságának mélyülése a sikeres magyar exportra lehet negatív hatással annak révén, hogy csökken ezekben az államokban az igény a magyar termékek iránt.

A gyorsan fejlődő autóipar mellett a sikeres ágazatok között említette az elektronikai és a gépipart is.

A kormányzat célja, hogy a közép- és felsőfokú duális képzés révén elegendő szakember álljon a munkáltatók rendelkezésére - közölte a helyettes államtitkár. Megemlítette: minél komplexebb tevékenységre ösztönzik a Magyarországra települő vállalkozásokat, például arra, hogy a gyártás mellett hozzák ide fejlesztő részlegeiket is.

Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

Az első negyedévben 3,5 százalékkal nőtt Magyarország bruttó hazai terméke, az előző negyedévit pedig 0,8 százalékkal haladta meg - jelentette második becslésében a részletes adatok alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az adat felülmúlja a május közepén közölt előzetes adatokat, amikor első becslésében 3,4 százalékos éves és 0,6 százalékos negyedéves növekedést közölt a hivatal.