Tárt karokkal kellene fogadni a bevándorlókat

afgán menekültek a nehru parkban
afgán menekültek a nehru parkban
Vágólapra másolva!
Még évtizedekig többen hagyják el Magyarországot, mint ahányan hozzánk érkeznek. Ha nem tudjuk pótolni a távozókat, 2060-ra kevesebb mint 7 millióan leszünk, és minden harmadik ember 65 év feletti lesz. Egyetlen esélyünk lenne a befogadás. A szociológusok szerint ezzel csak jól járhatunk, hiszen az ideérkező bevándorlók korszerkezete és képzettsége is jobb, mint a magyaroké.
Vágólapra másolva!

Szinte mindenhonnan olyanok érkeznek hozzák, akik jobbak, mint a hazai népesség – kezdte helyzetértékelését Melegh Attila, a Corvinus Egyetem docense.

Az ideérkező afrikaiak, ázsiaiak és közel-keletiek sok esetben képzettebbek, mint a magyarok.

Ennek egyszerű az oka. A kivándorláshoz pénz kell. Afganisztánból eljutni Európáig például 15 ezer dollárba is kerülhet, nagyjából 4,2 millió forintba. Ennyi pénzük csak azoknak van, akik képzettebbek.

A nagyobb problémával küszködő országok szegényebb menekültjei általában csak a szomszédos országokig jutnak el.

Afganisztánból idejutni több mint 4 millió forintba kerül. Fizetni kell az embercsempészeket, meg kell kenni a határőröket Fotó: Bielik István - Origo

Nyugaton a magyarok kellenek, nekünk meg a bevándorlók

A szociológus szerint természetes folyamat, hogy az olcsóbb magyar munkaerőt keresik a nyugati országok. A fejlettebb európai országok problémája Melegh Attila szerint az, hogy a versenyképességük fenntartásához 30-40 százalékos bércsökkentésre lenne szükségük.

Az angolok és németek azonban nem akarnak olcsón dolgozni, így ezeknek az országoknak a kelet-európai munkaerőre van szüksége a gazdasági növekedés fenntartásához.

Egyes európai országok más országból érkező lakosainak száma és aránya. Nagyobb képért kattintson! Forrás: Origo

Nem tudjuk hazacsábítani őket

Ennek a mozgásnak lesznek részei a kivándorolt magyarok is. Az ő hazacsábításuk eddig nem sikerült, és valószínűleg még évtizedekig lehetetlen feladat lesz.

A születési számok sem befolyásolhatóak olyan mértékben, hogy belülről pótoljuk a kivándorlókat.

Csak a bevándorlókban bízhatunk

A 2011-es népszámlálás, tehát a már itt letelepült bevándórlók adatai alapján nem járunk rosszul a befogadással. Míg a Magyarországon születetteknek csak 39 százaléka dolgozik, addig az Afrikában születettek 52 százalékának, a Kínában születettek közül pedig 72 százaléknak van munkája.

Ezek a bevándorlók gazdasági előnyt jelentenek az országnak, tanulmányok szerint

1-1,5 százalékos hozzájárulásuk lehet a GDP növekedéséhez.

Nagy részük nem is a magyaroktól veszi el a munkát, hanem hiányszakmákban helyezkednek el (például orvosként) vagy elszigetelt tevékenységeket végezhetnek saját vállalkozás keretében (főleg az ázsiaiak).

A már itt élő külföldiek foglalkoztatottabbak és képzettebbek is, mint a magyarok Fotó: Bielik István - Origo

Elfogyunk, ha nem leszünk befogadóak

Magyarországról is a fiatalabbak és a képzettebbek vándorolnak ki. A legkedvezőbb számítások szerint is csak 20 év múlva tudjuk megfordítani a jelenlegi trendet, azt, hogy többen hagyják el Magyarországot, mint amennyien jönnek. Számítások szerint

2060-ra 7 millió alá csökkenhet a magyar lakosság.

A korösszetétel is drasztikusan megváltozhat. Minden harmadik magyarországi lakos 2060-ra 65 év feletti lehet. Ez jelenleg csak 17,5 százalék.

A magyarországi nettó vándorlás nagysága (a képre kattintva a teljes tanulmányt is megnézheti) Forrás: Seemig

A változással együtt változna Magyarország súlya az európai unión belül, de itthon is drasztikusan változtatni kellene az ellátórendszeren. A jelenlegi nyugdíjrendszer például ezt biztosan nem bírná ki. Vagy a nyugdíjkorhatárt kellene növelni, vagy az ellátás összegét csökkenteni.

Ha utáljuk a bevándorlókat, nem jönnek ide

Nagy a verseny az országok között a bevándorlókért. Az ideérkezők nagy része nem áll meg Magyarországon. A valamilyen kataklizma elől menekülők többsége ráadásul visszamegy a saját országába, amint a válságnak vége.

Ez történt a boszniai menekültekkel is – mondta Melegh Attila. Az ideérkező 50 ezer boszniai menekült szinte maradéktalanul visszatért később a saját országába.

Ez fogadja most az ideérkezőket Fotó: Polyák Attila - Origo

A szociológus szerint a kelet-európai országok érdeke, hogy befogadja az ideérkező bevándorlókat, és próbálja ott tartani őket. A menekültek pedig nem hülyék: akikre szükségünk lenne - a képzettebbek és fiatalabbak -, oda mennek majd, ahol szívesebben fogadják őket.

Melegh Attila szerint a jelenlegi kormánykommunikáció nélkül sem mi vagyunk most a fő célpont, ahogy fogalmaz: