Nagyot ugrott az infláció

autó benzinkút benzinkutas dolgozik Foglalkozás HÉTKÖZNAPI KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY kútkezelő SZEMÉLY tankol autó benzinkút Foglalkozás HÉTKÖZNAPI KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY kútkezelő SZEMÉLY Beregszász, 2014. november 27
Az olcsó benzin a kiskereskedelmen is sokat lendített
Vágólapra másolva!
Májusban fél százalékkal magasabb volt az infláció, mint egy évvel korábban, ezzel nyolchónapos trend tört meg. Áprilishoz képest 0,7 százalékkal emelkedtek az árak. A pozitív inflációt az üzemanyagok árának emelkedése és a dohánytermékek drágulása okozta. A kormány hasonló inflációs adatra számít az év hátralévő részére.
Vágólapra másolva!

Májusban a fogyasztói árak átlagosan fél százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, tájékoztat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az árindex nyolc hónap után került ismét pozitív tartományba,

emlékeztet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amit támogatott az üzemanyagárak átmeneti korrekciója, a harmadik rezsicsökkentés részleges kikerülése a bázisból, valamint a dohánytermékek jövedékiadó-emelés miatti áremelkedése. 2015 áprilisához képest a fogyasztói árak átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek.

Meglepetést okozott

Jókora meglepetést okozott, hogy az infláció a várt 0,3 százalék helyett 0,7 százalékra nőtt, írja elemzésében Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Bár a havi 0,7 százalékos emelkedés erősnek számít (utoljára 2013 januárjában láthattunk ilyen magas értéket), a szezonális élelmiszerek és az energiaárak változásait kiszűrő maginfláció alapján továbbra sem beszélhetünk komoly inflációs nyomásról, véli a szakértő.

Éves átlagban idén 0,5 százalék körüli lehet az infláció mértéke, de a maginflációban Suppan Gergely nem számít érdemi gyorsulásra. Az MNB júniusban még biztosan tovább vág az alapkamaton az elemző szerint, onnan pedig a saját új inflációs előrejelzéseinek figyelembe vételével dönthet esetleges további csökkentésről. Suppan Gergely egyelőre továbbra is 1,50 százalékon várja a kamatvágási ciklus alját.

Hamarabb gyorsulhat az infláció

Szintén 0,3 százalékos inflációt várt májusra Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője.

A jelenlegi kilátások alapján decemberben a 12 hónapra visszatekintő infláció megközelítheti a 3 százalékos szintet, az éves átlagos infláció pedig 0,5 százalék felett lehet. Távolabbra tekintve Németh Dávid azt is elmondta, hogy bár a Magyar Nemzeti Bank arra számít, hogy az infláció 2017-ben éri el a kitűzött 3 százalékos célt, ám a K&H szerint ennél hamarabb,

már 2016-ban 3 százalékra gyorsulhat az infláció.

Tovább csökkenhet az alapkamat

Az év egészére 0,3 százalékos inflációt vár Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzői. Ők is azt emelik ki, hogy a maginflációs mutató csupán egytized százalékponttal gyorsult 1,3 százalékra májusban, ami jelzi, hogy

az inflációs főmutatót elsősorban a kiszámíthatatlan olajár mozgatta.

Így folytatódott az a minta, ami eddig egész évben megfigyelhető volt, miszerint az üzemanyag árak változékonyságának köszönhető az inflációban látott nagy amplitúdójú elmozdulás, vélik az elemzők.

A vártnál gyorsabb inflációs érték várhatóan nem fogja befolyásolni a Monetáris Tanács döntéseit Barczel Vivien és Ürmössy Gergely szerint. Az MNB folytathatja júniusban is a kamatcsökkentési ciklust és 1,5 százalékra vághatja az alapkamatot. A júniusi ülés abból a szempontból is fontos lesz, hogy ekkor fogja felülvizsgálni a makrogazdasági előrejelzését a Tanács. Az elemzők úgy gondolják, hogy az ülést követő közleményben utalást fog tenni arra az MT, hogy folytatja-e a második félévben a lazítási ciklust. Ennek a forgatókönyvnek reális esélyét látják, így július végén akár 1,5 százalék alá csökkenhet az alapkamat.

Az olajár mozgatja az inflációt Forrás: AFP/David Mcnew

Marad az infláció

A magyar gazdaságot továbbra is mérsékelt inflációs környezet jellemzi, amit főként olyan külső tényezők okoznak, mint az olajáresés és az Európából érkező dezinflációs hatás, véli az NGM. A tárca szerint az elkövetkező hónapokban a májusi indexhez hasonló mértékű pozitív áremelkedés várható, összhangban a konvergenciaprogram előrejelzésével.

Ez a dohánytermékek további drágulására, az élénkülő belső keresletre és az ekáer piactisztító hatására vezethető vissza.

Olcsóbb lett a cukor

A tavaly májushoz viszonyított emelkedésen belül az élelmiszerek ára 1,2 százalékkal emelkedett, ezen belül nőtt többek között az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, a friss zöldség, gyümölcs (14,6 százalék), a tojás (6,8 százalék) és az étolaj (4,2 százalék) ára, írja a KSH.

Csökkent a cukor (16,6 százalék), a sajt (6,2 százalék), a tej (5,3 százalék), valamint a liszt (4,8 százalék) ára.

A szeszes italok, dohányáruk 3 százalékkal drágultak. A szolgáltatásokért átlagosan 2,3 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a közlekedési szolgáltatások ára 2,4 százalékkal nőtt. Kisebb mértékben drágultak a tartós fogyasztási cikkek (0,6 százalék) és a ruházkodási cikkek (0,1 százalék) is.

Olcsóbb az üzemanyag, mint egy évvel ezelőtt, de már emelkedik az ára Forrás: MTI/Balázs Attila

Olcsóbb lett az üzemanyag

Az egyéb cikkekért (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) 2,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül a járműüzemanyagok ára 8 százalékkal csökkent. A háztartási energia ára átlagosan 2,6 százalékkal mérséklődött, ezen belül az elektromos energiáé 5,7, a távfűtésé 3,4 százalékkal.