Vágólapra másolva!
Ellentétes lehet az uniós joggal, hogy Magyarországon betiltották a játékautomaták üzemeltetését a kaszinókon kívül - így határozott csütörtöki ítéletében a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság, amely ugyanakkor a magyar igazságszolgáltatáshoz utalja vissza annak eldöntését, hogy ez valóban így van-e.
Vágólapra másolva!

Az uniós bírák szerint korlátozza a szolgáltatásnyújtás szabadságát az, hogy csak kaszinókban működhetnek nyerőgépek, és ugyanez lehet a hatása annak az intézkedésnek is, hogy megemelték a gépek után fizetendő adót. Annak megállapítását azonban, hogy az adóemelés megakadályozta-e a gépek nyereséges üzemeltetését, a magyar bíróságokra bízza.

2012 októbere óta nincsenek nyerőgépek a kocsmákban Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A magyar bíróság dönthet

A bíróság legitim célnak tekinti a szerencsejáték korlátozását a fogyasztók játékfüggőségtől való megóvása, a játékhoz kapcsolódó csalás és bűnözés megelőzése érdekében. Ugyanakkor szintén

a magyar bíróságoknak kell dönteniük arról, hogy a magyarországi intézkedések koherensen és szisztematikusan követték-e ezeket a célokat.

2012. október 2-án az Országgyűlés arról döntött, hogy a játéktermekből gyakorlatilag valamivel több mint egy héten belül kitiltják a nyerőgépeket, ilyeneket csak kaszinókban lehet üzemeltetni.

Gyors döntés volt

A luxembourgi bírák ezzel kapcsolatban arra mutatnak rá, hogy az állam csak úgy vonhat vissza gazdasági tevékenység folytatására kiadott engedélyeket, hogy köteles ésszerű kompenzációs rendszer vagy olyan megfelelően hosszú átmeneti idő előírására, amely lehetővé teszi az érintetteknek az alkalmazkodást a jogszabályi környezet változásához. Ezen a téren szintén a magyar bíróságoknak kell eldönteniük, hogy a magyarországi intézkedések tiszteletben tartják-e a jogbiztonság, a bizalomvédelem elvét és a játéktermek üzemeltetőinek magántulajdonhoz fűződő jogát.

Forrás: MTI/Balázs Attila

Említést tesznek a luxembourgi bírák arról is, hogy ha a magyarországi intézkedések indokolatlanul korlátozták a szolgáltatásnyújtás szabadságát, akkor a károsultak jogosultak lehetnek arra, hogy az állam megtérítse a nekik okozott kárt, ha a jogsértés kellően súlyos, és annak közvetlen oka, amiről szintén a magyar bíráknak kell majd határozniuk.

A nyerőgépesek kártérítést akarnak

2012 októbere óta tilos nyerőgépeket üzemeltetni a kocsmákban. Az Emberi Jogok Európai Bírósága elé vitték az ügyüket a játékterem-üzemeltetők. A 2012-es döntéssel szinte egyik napról a másikra ellehetetlenült vállalkozók kártérítést akarnak. Ha nekik adnak igazat, milliárdokat fizethet ki az állam.

Nem csak Vajna

Kiépült Andy Vajna fővárosi kaszinóhálózata. Összesen négyezer négyzetméternyi területen működnek az üzletei, 824 nyerőgép termeli meg a becslések szerint 15 milliárd forintos éves forgalmat.

Fotó: Valuska Gábor

Személyzetet kívánó játékok és pénznyerő automaták kínálnak szórakozási lehetőséget a filmmogul öt budapesti kaszinóból álló birodalmában. Ezenkívül Sopronban, Debrecenben és Nyíregyházán működnek még kaszinók, de azok már nem Andy Vajna érdekeltségébe tartoznak.