Mélypontján a magyar politika, csak Gyurcsányék örülhetnek

bevándorlásellenes kampány, plakát, nemzeti konzultáció
"Magyarországra kell kultúra"
Vágólapra másolva!
A plakátháború a magyar politika egyik mélypontja - állítja Török Gábor. Minden párt népszerűsége csökkent, kivéve a DK-t. Az Európai Parlament kiosztott egy sallert a kormánynak a halálbüntetés felvetése és a bevándorlóellenes kampány miatt. Orbán Viktor azt mondta, senki sem akar balek lenni. Kényszerleszállást hajtott végre egy meghibásodott Gripen, volt vihar és hőség, megtudtuk, mennyiért utaztak a miniszterelnökség emberei. Ez történt a héten a magyar belpolitikában.
Vágólapra másolva!

Kényszerleszállást hajtott végre szerda délelőtt a Magyar Honvédség egyik Gripen vadászgépe Kecskeméten. A hivatalos tájékoztatás szerint a gyakorlórepülést végző gép futóművét nem sikerült behúzni, a szerkezet köztes állapotban maradhatott. Ekkor a reptér felett körözve elhasználta az üzemanyagot a pilóta, majd megpróbálta hasra letenni a gépet.

A pilótát kitüntették

A Honvédség később videót is közzétett a gép kényszerleszállásáról és a pilóta katapultálásáról.

A Magyar Repülőszövetség repülőbiztonsági szakértője szerint a meghibásodott Gripen pilótája

helyesen döntött, amikor kényszerleszállást hajtott végre, majd katapultált.

Hende Csaba honvédelmi miniszter Hazáért Érdemjellel tüntette ki Kádár Sándor őrnagyot, a Gripen pilótáját.

Kitüntetést kapott a pilóta, aki hasra tette le a meghibásodott Gripent Forrás: MTI/Kovács Tamás

Leszakadt az ég

Kedd délután nem sokkal négy óra előtt Budapestet is elérte egy masszív zivatarzóna. A főváros közlekedésében komoly fennakadásokat okozott a felhőszakadás.

A viharról készült képeket az Origo itt gyűjtötte össze.

A jégesővel és villámlással kísért zivatar nyomában utasokkal elakadt vonat, kidőlt fák, leszakadt ágak és vezetékek, elárasztott pincék, aluljárók, megbénult tömegközlekedés és néhány villámcsapás okozta lakástűz maradt. A felhőszakadás sok helyen megoldhatatlan gondot okozott a vízelvezető rendszernek. A hűvösvölgyi BKV-végállomáson helyenként a buszok lámpájáig ért a víz.

A biztosítók szerint a vihar legalább 320 millió forintos kárt okozott, a mezőgazdaság viszont relatíve jól átvészelte. A meteorológus szerint ha még egy-két hasonló vihar alakul ki a közeljövőben, akkor valószínű, hogy zivataros nyarunk lesz.

Több százmilliós kárt okozott a vihar Forrás: Olvasói fotó/Eotvos Csaba

Beütött a hőség

A vihart aztán meleg követte: másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos csütörtök déltől hétfő éjfélig. A hőség miatt péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat is figyelmeztetést adott ki tíz megyére és a fővárosra. Péntek reggel aztán az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére kiterjesztette és egyúttal

másodfokúra emelte a korábban kiadott hőség miatti figyelmeztetését.

Politikus a plakát ellen

A viharon és a hőségen kívül a kormány bevándorlásellenes plakátjai és nemzeti konzultációja határozták meg Magyarország klímáját.

Az Együtt elnöke, Szigetvári Viktor elismerte, ő is rongált plakátokat, igaz, nem érték tetten a rendőrök. A rendőrség hat embert állított elő még múlt vasárnap hajnalban a plakátok megrongálása miatt.

Rendőr a plakátért

Alapjogsértő lehet, ha elítélik a nemzeti konzultációs reklámokat megrongálókat, így a plakátokat leszaggatók és átfestők ügye az Alkotmánybíróság elé is kerülhet. Az Eötvös Károly Intézet szerint ugyanis a rongálás ebben az esetben politikai véleménynyilvánítás, amiért aránytalan büntetés lenne egy elmarasztaló ítélet.

A Belügyminisztérium egyébként azt közölte, egyetlen rendőr sem figyel

operatív módon"

plakátokat, de a hatóság minden tudomására jutott jogsértés esetén megindítja az eljárást.

Tényleg nagy a verseny, de ez a plakátharc a magyar politika egyik szép mélypontja, írta közösségi oldalán Török Gábor politológus.

A plakátharc politikai véleménynyilvánítás Fotó: Polyák Attila - Origo

Plakát a bevándorlókért

Alig 24 óra alatt közel 9 millió forintot gyűjtött össze a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Vastagbőr blog az ellenplakátolásra, amellyel a tervek szerint a kormány bevándorlóellenes plakátkampányára reagálnának. Ebből a pénzből 150 óriásplakát kihelyezésére futja.

Sajátos párhuzamként a kormány botrányt kavart bevándorlási óriásplakátjaival, utcára kerülnek az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának plakátjai, amelyek Magyarországon új hazára lelt menekülteket mutatnak be: krikettversenyzőt, óvodai dadust, étteremtulajdonost, idegenvezetőt.

Bevándorlók a határon

Nem lesz vaskerítés a határon, egyszerűen nem fogjuk őket beengedni - mondta a bevándorlással összefüggésben Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke. Magyarország Szerbiát biztonságos harmadik országnak tekinti.

Ha valakit fenyegetettség ér abban az országban, ahol lakik, és Szerbiába megy, akkor ott kell menedékjogot kérnie.

Az Origónak nyilatkozó szakember cáfolta a kormánypárti indokot, hogy nem őrzik eléggé a déli határt, ahogyan azt is, hogy a bevándorlók elvennék a magyarok munkáját.

Orbán Viktor nem akar balek lenni

Szokásos pénteki kossuth-rádiós interjújában Orbán Viktor is beszélt a bevándorlásról. Azt mondta, meg kell erősíteni az unió külső határait, azonosítani kell és fel kell tartóztatni az embercsempészek hajóit, és még Afrikában létrehozni a befogadótáborokat. Legalább ekkora gondnak tartja a kormányfő a szárazföldön érkezők tömegét. Úgy fogalmazott, senki sem akar balek lenni.

Abszurdnak nevezte, hogy Görögország a menekültek szempontjából nem biztonságos országgá vált, miközben a megoldást szerinte Görögország partjainál kell keresni.

Ha nem ez a kormány lenne, akkor Orbán Viktor szerint mostanra már több százezer menekült lenne itt.

A Fidesz egyébként azt közölte, meghaladta a félmilliót a postai úton visszaküldött konzultációs kérdőívek száma a bevándorlásról és a terrorizmusról tartott nemzeti konzultáción.

Senki nem akar balek lenni Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Brüsszel adott egy sallert

Elfogadta szerdán az Európai Parlament Strasbourgban ülésező plenáris ülése a magyarországi helyzettel, elsősorban Orbán Viktor miniszterelnöknek a halálbüntetéssel kapcsolatban tett kijelentéseivel és a bevándorlás és a terrorizmus témakörében indított nemzeti konzultációval foglalkozó határozatát. A Fidesz szerint ez egy második Tavares-jelentés.

A miniszterelnök emberei

A kormány közzétette, hogy mennyiért és hova utaztak a Miniszterelnökség államtitkárai és helyettes államtitkárai. 2014. június 6-a és 2015. május 20-a között rengeteg hivatalos úton vettek részt a Miniszterelnökség vezetői, ezek közül talán Brüsszel volt a leggyakoribb célpont.

A közzétett táblázatban egyáltalán nem számít kirívó adatnak a 2-300 ezres európai repjegyár, ezekből rengeteget találtunk.

Hova a népszerűség?

Továbbra is a Fidesz vezeti a pártok rangsorát, de a támogatottsága júniusban is minimálisan csökkent, derült ki az Ipsos legfrissebb felméréséből. A Demokratikus Koalíciót leszámítva az összes politikai erő veszített a népszerűségéből.

Csak a DK népszerűsége nem csökkent Forrás: Marton Szilvia - Origo

Gyanúsított nincs

Iratokat és adathordozókat foglaltak le a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a paralimpiai bizottsággal kapcsolatban indult nyomozás keretében csütörtökön. Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője elmondta: csütörtökön több helyszínen is házkutatást tartottak.

Az ügyben több tanút is kihallgattak már, gyanúsított egyelőre nincs.

A NAV rászállt a Hídra

Házkutatásokat és lefoglalásokat kezdtek az Országos Roma Önkormányzat részvételével zajló Híd a munka világába program forrásainak felhasználásával kapcsolatban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói.

Homofób kijelentések ellen

Szivárványszínű szalaggal tekerték körbe az Andrássy út néhány fáját a Budapest Pride szervezői hétfőn délután. Azt mondták, azért szervezték az akciót, hogy a mostanában kormánypárti politikusoktól elhangzó homofób kijelentések ellen tiltakozzanak.