Varga Mihály nem dönthet Vida Ildikóról

Vida Ildikó; Varga Mihály
Budapest, 2013. március 26. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (j) és Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke (b) sajtótájékoztatót tart a Nemzeti Adó- és Vámhivatalban 2013. március 26-án. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A kormány a Varga Mihály vezette nemzetgazdasági tárcához akarta vonni a NAV-elnök kinevezésének és leváltásának jogát, de nem sikerült. A Közgép közbeszerzést bukott, mert túl keveset kért a munkáért. Ellentétes lehet az uniós joggal, hogy csak kaszinókban lehetnek játékgépek. Szakképesítés nélkül is lehet vasárnap kisboltban árulni, sok Tesco már hajnalban kinyit, a Szentkirályi visszahívott 78 ezer palack ásványvizet. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Nem szavazta meg az ellenzék a pénzügyi szervezetek felügyeletét szigorító, országgyűlési kétharmadot igénylő jogszabályt. Rogán Antal fideszes frakcióvezető erre úgy reagált, hogy a brókerek megvették az ellenzéket, még a Jobbikot is. Nem ez volt az első kétharmados törvény, amit a Fidesz a parlamenti kétharmad elvesztése óta elbukott.

Varga és Vida

Ha Vida Ildikó eltávolítása volt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter célja azzal a törvénymódosítóval, ami a kormányfőtől a gazdasági miniszterhez delegálta volna a NAV elnökének kinevezési jogát, más módszert kell találnia. Javaslata ugyanis elbukott a parlamenti szakbizottságnál, mivel házszabály-ellenes.

Varga Mihály elvette volna a miniszterelnöktől a NAV-elnököt, de házszabályellenes volt a törvény Forrás: MTI/Soós Lajos

Magánnyugdíj és adósságcsökkentés

Tilki Attila fideszes képviselő törvényjavaslata megengedné a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nek, hogy a magánnyugdíj-vagyon államosításából megmaradt pénzt ne csak adósságcsökkentésre, hanem az állami vagy önkormányzati vagyon gyarapítására fordíthassa.

Közgép és BKK

Az önkormányzati vagyonból egyébként ezúttal (sem) a Közgép kapott megbízást. 238 millió forinttal fizet többet a főváros csak azért, mert a BKK nem hitte el a Közgép érvelését.

Simicska Lajos cége azért tehetett feltűnően olcsó ajánlatot, mert a Közgép telephelye alig három buszmegállónyira van a felújításra váró felüljárótól.

A BKK a Közgépet kizárta, és a drágább ajánlatot fogadta el. A BKK még tavaly decemberben írt ki tendert egy XVIII. kerületi felüljáró, a GOH-csomópont (Grassalkovich út–Ócsai út–Haraszti út) felújítására.

Közmunka és felmondás

Három hónapig nem kaphatnak majd közmunkát azok, akiknek a munkaviszonya közös megegyezéssel vagy munkavállalói felmondással szűnik meg, ha az Országgyűlés megszavazza Pintér Sándor javaslatát.

Ugyanerre a retorzióra számíthatnak azok, akik nem fogadják el a felajánlott idénymunkát vagy alkalmi munkát.

Nem kaphat közmunkát, aki közös megegyezéssel válik meg a munkáltatójától Forrás: MTI/Balázs Attila

Rendelet és fizetés

Megszüntetné Lázár János törvénymódosítója azt az állapotot, hogy egyes állami vezetők fizetését más vezetőkéhez kötik. A jövőben a kormány rendeletben szabhatná meg, mennyit kereshetnek a vezetők, az indoklás szerint azért, hogy csökkenteni lehessen a juttatásaikat.

Infláció és üzemanyag

Májusban fél százalékkal magasabb volt az infláció, mint egy évvel korábban, ezzel nyolc hónapos trend tört meg. Áprilishoz képest 0,7 százalékkal emelkedtek az árak. A pozitív inflációt az üzemanyagok árának emelkedése és a dohánytermékek drágulása okozta. A kormány hasonló inflációs adatra számít az év hátralévő részére.

Polt Péter és neje

A jegybank igazgatóinak jövedelme megfelel a hazai bankszektorban adott átlagos vezetői javadalmazásnak – írta közleményében a Magyar Nemzeti Bank. Közölték azt is, hogy

az MNB elnöke, vagyis Matolcsy György és alelnökei a legkevesebbet kereső jegybanki vezetők között vannak Európában.

A jegybank ezzel arra reagált, hogy Polt Péter legfőbb ügyész felesége havi ötmillió forintot visz haza.

A jegybank szerint Matolcsy György rosszul keres Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Kocsis István és neje

Felmentette a bíróság a 14 milliárd forintos hűtlen kezeléssel vádolt Kocsis Istvánt, a Magyar Villamos Művek Zrt. volt vezérigazgatóját. Kocsis feleségét ugyanakkor bűnösnek találták, és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Az ítélet nem jogerős.

Játékautomaták és kaszinók

Ellentétes lehet az uniós joggal, hogy Magyarországon betiltották a játékautomaták üzemeltetését a kaszinókon kívül – így határozott csütörtöki ítéletében a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság. Az uniós bírák szerint korlátozza a szolgáltatásnyújtás szabadságát az, hogy csak kaszinókban működhetnek nyerőgépek, és ugyanez lehet a hatása annak az intézkedésnek is, hogy megemelték a gépek után fizetendő adót. Annak a megállapítását azonban, hogy az adóemelés megakadályozta-e a gépek nyereséges üzemeltetését, a magyar bíróságokra bízzák.

Szép és ifa

Van olyan adó, amit a kormány szüntetne meg: az idegenforgalmi adó.

Emellett kikerülhetnek a Szép kártyát elfogadó helyek közül a gyorséttermek,

mondta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős államtitkára.

Az eredetileg a helyi turizmus támogatására bevezetett idegenforgalmi adót azért lenne érdemes megszüntetni az államtitkár szerint, mert ma már szinte ágazati különadóvá vált, és csökkenti a turizmusban lévő forrásokat. Az önkormányzatoknak ugyanakkor továbbra is joguk lenne erre az ágazatra helyi adót kivetni.

Gyorsétteremben nem lehetne majd Szép kártyával fizetni Forrás: OTP

Szakképesítés és vasárnap

Enyhültek a vasárnapi boltzár szabályai, már szakképesítéssel nem rendelkező is árusíthat a 200 négyzetméter alatti, vasárnap is nyitva tartó boltokban. Az üzletek, amelyekre – kizárólag vasárnap – nem vonatkoznak a képesítési követelmények: az élelmiszerüzletek (a zöldség és gyümölcs, hal, hús, hentesáru kivételével), a kozmetikai termék és háztartási-vegyi cikk boltok, kertészeti áruk értékesítések, óra- és ékszerüzletek, fotócikküzletek és állateledelboltok.

Tesco és hajnal

Azok a boltok, amelyek nem lehetnek nyitva vasárnap, igyekeznek alkalmazkodni a helyzethez.

Júniustól 33 Tesco-áruház reggel hat óra helyett már ötkor kinyit.

Több budapesti Tescóban már hajnalban lehet vásárolni, és 5-kor nyit a békéscsabai, az egri, a debreceni, a hatvani, kaposvári, a pécsi és a nyíregyházi Tesco is.

A Tesco azért döntött a nyitva tartás meghosszabbítása mellett, mert a vásárlók ezt kérték, közölte az áruházlánc sajtóosztálya. A reggel 5 órakor nyitó üzletek elsősorban a belvárosban és a lakótelepek közelében, a pályaudvarnál, illetve a tömegközlekedési csomópontok közelében találhatók.

Ásványvíz és mangán

A Szentkirályi ásványvíz gyártója körülbelül 78 ezer palack ásványvizet hívott vissza. Ezekben a termékekben az ásványvízben található mangántartalom kiválása miatt esetenként apró lebegő szemcsék voltak láthatók.

A probléma az egészségre nem gyakorol hatást,

azonban a termék megjelenésében esztétikai problémát jelent, ezért indokoltnak tartjuk az érintett termékek körének visszahívását és a termékek vizsgálatát" áll a társaság tájékoztatójában.

Kivált a mangán a Szentkirályiban Forrás: Origo

Autószervizek és autósboltok

Autókereskedéseket, autószervizeket és autósboltokat ellenőrzött a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Nemzeti Közlekedési Hatóság. Minden második helyen találtak jogsértést, a vizsgált alkatrészek közül pedig minden tizenkettedikkel volt valamilyen probléma. Árultak például olyan izzót, amire rá volt írva: a termék közúti forgalomban nem használható.

Munkaügyi Hivatal és Innovációs Hivatal

A Nemzeti Innovációs Hivatal és a Nemzeti Munkaügyi Hivatal 2008 és 2013 közötti vagyongazdálkodásának szabályszerűségét ellenőrizte az Állami Számvevőszék. A jogutód nélkül megszűnt munkaügyi hivatal

nem adott át minden, az ellenőrzéshez szükséges dokumentumot, ezért nem tudták ellenőrizni.

A Nemzeti Innovációs Hivatal vagyongazdálkodása a feltárt hibák és hiányosságok következtében nem volt szabályszerű.