A Tigáz is kivonul a lakossági gázszolgáltatásból

földgáz, gázvezeték, gázóra, háztartási fogyasztó, gáztűzhely, gázrózsa
Vágólapra másolva!
A Tigáz Zrt. hivatalos kérelemmel fordult a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz, hogy vonja vissza a Tigáz Zrt. egyetemes gázszolgáltatói engedélyét.
Vágólapra másolva!

Zavartalan lesz a szolgáltatás

A hatályos jogszabályoknak megfelelően a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) fogja meghatározni az egyetemes szolgáltatásra jogosult fogyasztók átadását az új szolgáltatónak. Az átadás-átvétel időszaka alatt a fogyasztók részére a gázszolgáltatás és az ügyfélkiszolgálás minősége folyamatos és zavartalan lesz. A Tigáz ügyfeleinek jelen pillanatban semmi teendőjük nincs a szolgáltatóváltást illetően - áll a Tigáz közleményében.
Azt írják:

a Tigáz szabadpiaci ügyfeleit továbbra is kiszolgálja.

"A Tigáz e döntése része annak a folyamatnak, amely célja a társaság üzleti tevékenységét összehangolni a szabályozási környezettel és

- áll a közleményben.

A Tigáz is veszi a kalapját Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Egy ideje már nem fizettek osztalékot

A Tigáz Zrt. április közepén közölte, hogy tavalyi évi bruttó üzemi vesztesége 3,8 milliárd,

nettó vesztesége 14,8 milliárd

forint volt, a társaság a 2014-es évre nem fizet osztalékot. A gázszolgáltató 2014-es működési vesztesége 4,9 milliárd forint volt.

Több mint egymillió fogyasztó

A vállalat tavaly 1093 településen látott el földgázelosztói tevékenységet, az egyetemes szolgáltatásban 1,14 milliárd köbméter földgázt adott el csaknem 1,2 millió fogyasztónak.
A Tigáz honlapján található tájékoztató szerint a 2013-as bruttó üzemi veszteség 14,3 milliárd forint,

a nettó veszteség 36 milliárd

forint volt, a társaság tavaly sem fizetett osztalékot.

A másik két cég már visszalépett

A másik két nagy magántulajdonú egyetemes szolgáltató, az E.on Energiaszolgáltató Kft. és a GDF Suez Zrt. áprilisban kérte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól egyetemes földgázszolgáltatói engedélyének visszavonását.

A fogyasztók felé zökkenőmentes lesz a szolgáltatás a tulajdonosváltás ellenére Forrás: MTI/Rosta Tibor

A Főgáz vette át helyüket

A megadott határidőre egy gázszolgáltatótól, az állami tulajdonban lévő Főgáz Zrt.-től érkezett ajánlat a két szolgáltató lakossági fogyasztóinak ellátására kiírt nyilvános felhívásra. A hivatal alkalmasnak találta a Főgáz Zrt. ajánlatát, így a társaság láthatja el a jövőben a lakossági gázszolgáltatási piacról kivonuló E.on Energiaszolgáltató Kft. és a GDF Suez Zrt. ügyfeleit - közölték június 12-én.

1,3 millió fogyasztó ellátása a Főgáznál

A döntésnek megfelelően 2016. január 1-jétől Zala, Somogy, Veszprém, Tolna, Baranya és Fejér megyében, 2016. július 1-jétől pedig Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun, Csongrád, valamint Békés megyében lehet a Főgáz a földgázfelhasználók új egyetemes szolgáltatója, azaz összesen mintegy 1,3 millió fogyasztó ellátását kell tudnia biztosítani - közölte az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. (ENKSZ) a hírt kommentálva.

A két másik nagy magáncég már kilépett a lakossági gázszolgáltatás piacáról Fotó: Hirling Bálint - Origo

A Nemzeti Közműszolgáltatóé a Főgáz

A Fővárosi Gázművek, korábban a német RWE Gas International N.V. és a főváros tulajdonában volt, a német cégtől 2013 decemberében vásárolta meg tulajdonrészét az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., utóbb a társaság részvényei az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. tulajdonába kerültek. Tavaly augusztus 1-jétől a Főgáz Zrt. az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-hez tartozik.