A bankpánik szélén Görögország

euró drachma görög bankjegy
Vágólapra másolva!
A csőd szélén álló Görögországban az emberek mentik a pénzüket a bankokból, inkább otthon vagy a munkahelyükön tartják, de van, aki aranyat vett belőle. A hitelezőkkel folytatott tárgyalások összeomlása után megduplázódott a napi pénzfelvételek összege. Ha Görögország csődbe megy, a kormány megszabhatja, egy ember egy nap legfeljebb mennyi pénzt vehet ki.
Vágólapra másolva!

„Mindenki veszi ki a pénzét a bankból. Senki sem akarja, hogy holnap már semmit se érjen. Senki sem akarja, hogy ne tudjon hozzáférni” – mondja Joanna Krisztofoszaki, az athéni tudományos akadémia archeológusa. Szerinte már minden barátja kivette a pénzét a bankból, sokan otthon tartják, sokan a munkahelyükön. Van, aki aranyat vett a pénzéből, másnak a garázsában van széfje. Aki tudta, már külföldre utalta legalább a pénze egy részét.

Megduplázódott

Az elmúlt hetekben összesen átlag napi 200-250 millió eurót vettek ki a görögök a bankokból, emlékeztet a Guardian.com.

De június 15-én, hétfőn, miután a kormány hitelezőkkel folytatott tárgyalása összeomlott, a pénzfelvételek elérték a 400 millió eurót egyetlen nap alatt.

Sok görög inkább a fiókban tartja a pénzt, mint a bankban Forrás: http://galleryhip.com/

Korlátozhatják a pénzfelvételt

Vészhelyzetben a kormányok több eszközhöz nyúlhatnak, hogy megakadályozzák a bankrendszer összeomlását, amit az okozna, ha a betétesek túl sok pénzt akarnának kivenni. Például maximalizálhatják a külföldre irányuló utalások összegét, adót vethetnek ki a pénzfelvételre, fokozott ellenőrzéseket végezhetnek a határokon.

És korlátozhatják, az emberek egyszerre mennyi pénzt vehetnek ki a bankautomatákból és a bankfiókokban.

Alacsony lesz a maximum

Amikor Ciprus csődbe ment, a pénzfelvételeket ott napi 300 euróban maximálták. De sok szakértő szerint könnyen lehet, hogy Görögországban jóval alacsonyabbra kell majd húzni a határt.