Gyurcsány embertelen határzárról beszél. Szavazzon!

Gyurcsány Ferenc
Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc szerint embertelen, és szimbolikusan is elfogadhatatlan a kerítés, amit a Fidesz a szerb határra tervez. MSZP-s forrásunk szerint drasztikus és indokolatlan a határ lezárása, rámehet a jó viszony Szerbiával. A Jobbik szerint a határzár nem jelent rendszerszintű megoldást. Az üldözötteken segítenének, a gazdasági menekülteken nem, valamint azokon sem, akiknek bizonytalan az identitása.
Vágólapra másolva!

A Demokratikus Koalíció (DK) ellenzi, hogy Magyarország kerítéssel zárja le a szerb határt, mondta el az Origónak Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke. A DK azzal egyetért, hogy az unió külső határát védeni kell, a kérdés az, hogy kell-e és szabad-e ilyen módon.

Mint a berlini fal

Európában a berlini fal a megosztottság, az elnyomás jelképe, és akik felhúzták, azok erkölcsileg a rossz oldalon álltak, véli Gyurcsány Ferenc. A DK szerint ezért szimbolikusan is elfogadhatatlan a tervezett kerítés. Ráadásul embertelen, mivel kizárja az üldözötteket, a menekülteket.

– mondta a DK elnöke.

Szavazzon!

Ön egyetért a kerítés megépítésével?

Emberi kötelesség

A DK egyébként támogatja azt a kvótarendszert, amit az Európai Bizottság vetett fel, és amit a Fidesz elutasít. Itt arról a százezer menekültről van szó, akik már az unió határain belül vannak, jelenleg főleg Olaszországban és Görögországban, emlékeztet Gyurcsány Ferenc.

A tervek szerint Magyarországnak 7-800 menekültet kellene befogadnia, ez egy tízmilliós ország számára nem megterhelő, és emberi kötelesség.

A legrosszabb ösztönökre épít a kormány Forrás: Csanádi Márton - Origo

Önmagában nem megoldás

A kerítésemelés kísértetiesen hasonlít a világban már alkalmazott embertelen módszerekhez, amelyeket különböző parlamenti pártok rendszeresen el szoktak ítélni, mondta az Origónak Schiffer András, az LMP társelnöke.

- véli a politikus.

A genfi konvencióba ütközik

Ha azt gondoljuk, hogy falak, kerítések emelésével megúszunk egy globális krízist, akkor abból keserű lesz az ébredés, mondta az LMP társelnöke. Schiffer András szerint az a javaslat, ami most a ház előtt van, kizárná az egyediesítést a menedékkérőkkel kapcsolatban, az egyszerre ütközik a genfi konvencióba, és embertelen.

A genfi konvencióba ütközik a kerítés Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az MSZP elutasítja a kerítést

Elutasítja a magyar-szerb határra tervezett kerítés felállítását, mert azt nem tartja jó eszköznek a menekültkérdés megoldására. Erről Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője beszélt, kiemelve, hogy az európai határok védelméről egyeztetni kell az uniós tagállamokkal, közösen kell megvédeni minden menekültet, és közösen kell megvédeni Magyarország polgárait az illegális bevándorlóktól.

Tóbiás József szerint is meg kell vévdeni a határokat, de inkább bontani kellene a szögesdrótot, nem építeni Fotó: Bielik István - Origo

Az ellenzéki politikus szerint Európában nem felépíteni kell a szögesdrótot, hanem ahogy 25 évvel ezelőtt is, lebontani azt. A kormány döntése méltatlan ahhoz a Magyarországhoz, amely már egyszer egyesítette Európát - tette hozzá. Hogyan süllyedhettünk idáig? - kérdezte a pártelnök, aki "rosszul van" attól a gyűlöletkampánytól, amit a Fidesz az elmúlt hetekben folytatott.

Fidesz: ez a felelős döntés

A kormány az egyetlen felelős döntést hozta meg - kommentálta a kerítés bejelentését a Fidesz-frakció. Azt írták, Magyarország nem képes befogadni az illegális bevándorlókat,

Közleményük szerint Európa más országai is egyre szigorúbb lépéseket tesznek, ezért cselekedni kellett, hiszen Ausztria, Németország és Franciaország lezárja belső határait a bevándorlók előtt, Ausztria és Németország 15 ezer bevándorló visszaküldéséről döntött Magyarországra, és hazánkba a hónap végéig a 60 ezret is meghaladhatja az illegális bevándorlók száma.

Nem Magyarország a legveszélyeztetettebb

Nagyon drasztikus és indokolatlan lépésnek nevezte a szerb-magyar határ kerítéssel való tervezett lezárását az Origónak egy név nélkül nyilatkozó szocialista politikus. A külügyi helyzetre jól rálátó informátorunk szerint nem Magyarország a legveszélyeztetettebb ország az unióban a migránsok szempontjából, ezért sem érthető a kormányzat mostani lépése.

Törést hozhat Szerbiával

Szocialista forrásunk szerint

a hosszú évek után nagyon jónak nevezhető szerb-magyar kapcsolatokban is törést hozhat, ha valóban megvalósul a határzár.

Három nappal ezelőtt Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter arról beszélt, hogy nemzetközi jogszabályokba ütközne, ha az illegális bevándorlás megfékezése érdekében Magyarország lezárná határait.

A szerb belügyminiszter szerint nemzetközi jogszabályokat sértene, ha Magyarország lezárná a határt Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nem rendszerszintű megoldás

A Jobbik véleménye szerint egy határzár elrendelése nem jelent rendszerszintű megoldást, hosszú távon nem szünteti meg a menekültáradatot, mondta Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese. A Jobbik segítő kezet nyújt minden valódi üldöztetés elől menekülő embernek, de ez nem vonatkozik a gazdasági okokból menekülőkre. Szavai alapján az ide érkezők elsősorban nem a munkaerőpiacot, hanem az európai szociális rendszert célozzák meg.

Magyarországnak sem forrása, sem lehetősége, sem kötelessége nincs arra, hogy a gazdasági okok miatt érkezőket támogassa.

Akinek bizonytalan az identitása

Az ellenzéki párt azt javasolja, hogy segítsenek az üldöztetés elől menekülőkön, de ez "ne letelepítésbe torkolljon, ne kvóta szerinti brüsszeli diktátumok mentén történjen". Akinek bizonytalan az identitása, és nem ismertek a céljai, az visszafordítható legyen - közölte céljaikat Z. Kárpát Dániel, és újra javasolta az önálló határőrség felállítását és a nyílt menekültszállók zárttá minősítését.

A Jobbik segítené az üldözötteket, de a gazdasági bevándorlókat nem Forrás: MTI/EPA-ANSA/Alessandro Di Meo

Beláthatatlan következmények

A KDNP tudomásul veszi a kormány döntését, tudván, hogy

milyen beláthatatlan következményekkel járna, ha az illegális migránsok elözönlenének egyes magyarországi területeket.

A lépést a bevándorlók száma és az egyes uniós tagországok intézkedései kényszerítették ránk – közölte a kisebbik kormánypárt az Origóval.

Ahol a probléma keletkezett

A KDNP bízik benne, hogy Európának sikerül egy egységes és hathatós intézkedéscsomagot kialakítania, amellyel megállítható ez a lassan kezelhetetlenné váló folyamat. Meggyőződésük, hogy a problémát abban az országban kell megoldani, ahol keletkezett, és ott kell élhető körülményeket teremteni a lakosságnak.

A Liberálisok szerint embertelen

Ha a bevándorlás problémáját az önző nemzeti érdekek mentén, az Orbán-kormány mintájára kezelik a tagállamok, az civilizációs katasztrófához fog vezetni - reagált a Fodor Gábor vezette Liberális Párt. Közlésük szerint a határzár ellehetetleníti a bevándorlók ügyének felelős és humánus megoldást, a kerítés terve pedig embertelen és értelmetlen.