Milliós bírságot kaphat, akinek a kamionjára felmásznak a bevándorlók

kamion bevándorlók waberer's waberers határsértők
Migránsok Calais-nál
Vágólapra másolva!
Idén már több tucat alkalommal rohantak meg bevándorlók az Egyesült Királyságba tartó magyar kamionokat. A Waberer's fuvarozócég szerint sofőrjeik tehetetlenek, a hatóságok pedig nem szervezték meg kellőképpen a kamionok védelmét. Ha egy járműben illegális bevándorlókat találnak, a bírság elérheti a 2000 fontot, vagyis a 850 ezer forintot, de a brit hatóságok eddig általában elengedték vagy csökkentették ezt az összeget.
Vágólapra másolva!

Korábbi cikkünkben mutattuk meg azt a videót, amin látható, ahogy a franciaországi Calais-ban bevándorlók rohannak meg egy magyar kamiont, és többen a raktérbe is bemásznak. A kamion a Waberer's tulajdona, megkérdeztük a céget, pontosan mi történt, és mennyire gyakoriak az ilyen esetek.

Már több tucat alkalommal

Az idén eddig több tucat alkalommal kíséreltek meg bevándorlók – gyakran sikerrel – feljutni a Waberer's cég Egyesült Királyságba tartó kamionjainak rakterébe. Ennek a veszélynek azok a járművek vannak kitéve, amelyek az Angliába tartó teherkompokhoz várakoznak behajózásra, de a veszély máshol is érzékelhető.

Az egyre gyarapodó támadások ellen sajnos nincs valós védelem:

megakadályozni a tapasztalatok szerint a francia és a brit hatóságok sem tudják, tudtuk meg a vállalattól.

A sofőrök tehetetlenek

A videón látható eseményt a Waberer’s 27 éves gépjárművezetője érzékelte, de nem avatkozhatott közbe. Kamionját a bandába verődött menekültek elölről is megtámadták, ami a videón nem látható, írja a Waberer's. Egyet tehetett: a dugóban araszolva kivárta, amíg a helyi hatóságok intézkednek. Egy idő után ugyanis a szerelvényt a francia rendőrök egy ellenőrzőpontba terelték, ahol elfogták a támadókat. A négy éve a Waberer’s-nél dolgozó talpraesett gépjárművezető szerencsére sértetlen, és az ásványi kőből álló rakományban sem keletkezett kár.

A képet egy hete készítette egy magyar kamionos a kikötő felé araszolás közben. Az ő pótkocsiját is kinyitották, az árun töltötték ki a dühüket a migránsok, mert túl magas volt a rakomány, és nem fértek fel Forrás: Origo olvasói fotó

Ellenőrizni kell a pótkocsit

A Waberer’s már korábban szigorú előírásokat léptetett életbe a gépjárművezetők és a rakomány biztonságának megvédése érdekében, tájékoztat a vállalat. A cég számára fontos sofőrjeinek élete és testi épsége, ezért megtiltja, hogy ilyen esetekben akár csak a vezetőfülke ajtaját is kinyissák. A gépjárművezetőknek az átkelés helyszíne előtti utolsó pihenőjükön ellenőrizniük kell a pótkocsi lakatjának és a vámzár zsinórjának a sértetlenségét, valamint azt, hogy a ponyvát valaki felhasította-e. Erről jelentést is kell tenniük a Waberer’s központjában dolgozó koordinátoruknak.

A calais-i rendezetlen viszonyok közepette azonban előfordulhat, hogy akár a kamionra felmászva, a ponyva tetejét átvágva bejutnak a szerelvénybe.

A sofőrök ilyenkor egyet tehetnek, kérik az illetékes rendőrhatóság intézkedését. A legfontosabb előírás: a gépjárművezetőnek saját biztonságát kell elsősorban szem előtt tartania.

850 ezer forint lehet a bírság

A fuvarozó vállalatok ki vannak szolgáltatva a kaotikus viszonyoknak, nincs megszervezve a gépjárművek védelme, véli a Waberer's. A brit hatóságok inkább csak ellenőrzéseket tartanak: CO-mérővel vizsgálják, hogy valaki lélegzik-e a szerelvényben, és a jövőben röntgenvizsgálattal is átvilágítják majd a rakományt.

Ha a pótkocsiban illegális bevándorlót találnak, akár 2000 angol fontra is megbüntethetik a fuvarvállalatot (ez körülbelül 850 ezer forintnak felel meg), illetve a gépjárművezetőt akkor is, ha a sofőr maga kéri az ellenőrzést.

A Waberer’s gépjárműveire eddig kirótt büntetések többségét az angol hatóságok a cég vétlenségére tekintettel elengedték, vagy összegét jelentősen csökkentették.